ОПЕК повиши прогнозите си за световното търсене на петрол в

...
ОПЕК повиши прогнозите си за световното търсене на петрол в
Коментари Харесай

ОПЕК ревизира нагоре дългосрочните си прогнози за световното търсене на петрол до 2045 г.


ОПЕК увеличи прогнозите си за международното търсене на нефт в средносрочен и дълготраен проект в годишната си прогноза, оповестена в понеделник, и сподели, че са нужни вложения на стойност 12,1 трлн. $, с цел да се отговори на това търсене макар енергийния преход. Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс заяви в понеделник, че международният пазар ще би трябвало да прибавя към 2,7 милиона барела петролен еквивалент дневно до 2045 година, с цел да отговори на възходящото търсене на сила.

В годишния си отчет " Световни петролни вероятности ", показан през днешния ден в Обединените арабски емирства, ОПЕК пресметна, че страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще усилят популацията на планетата до 9,5 милиарда души за същия интервал, а международната стопанска система ще се уголемява приблизително с 3% годишно, с цел да се удвои до 2045 година. ОПЕК означи в своето обобщение, че политиките са се изместили към енергийната сигурност заради продължаващата рецесия, като технологиите резервират основна роля в оформянето на бъдещия енергиен микс.  Растежът на търсенето на сила ще продължи да бъде подтикван от страни отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като петролът ще остане главното гориво в международен мащаб.

Очаква се търсенето на нефт в средносрочен проект да нараства до 2027 година до близо 107 милиона барела дневно (с близо 2 млн. барела над предходната прогноза) и да доближи 110 милиона в дълготраен проект. До 2030 година ОПЕК планува международно търсене от приблизително 108,3 млн. барела дневно и увеличи оценката си за 2045 година до 109,8 млн. барела дневно от 108,2 млн. барела дневно, съгласно прогнозата през 2021 г. 

Несигурността, обвързвана с доставките, към този момент остава висока, показва ОПЕК в годишни си отчет.

В същото време петролния картел предвижда, че международното търсене на нефт ще скочи с 13 млн. барела дневно сред 2021 година и 2045 година, като това съставлява възходяща проверка на предходните дълготрайни прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Според отчета търсенето на нефт се чака да нарасне от 96,9 млн. барела дневно през 2021 година до 109,8 млн. барел дневно през 2045 г. 

Въпреки това, търсенето на нефт в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) ще означи низходяща наклонност след 2024 година, намалявайки с 11 млн. барела ден сред 2021 година и 2045 година Междувременно се чака търсенето на нефт отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз да нарасне с 23,6 млн. барела дневно за същата време рамка.

Прогнозираното нарастване на търсенето на нефт в дълготраен проект се дължи главно на секторите авиация и авто превоз, защото се чака и двата транспортни бранша да нараства с по-големи размери предвид на възобновяване на международната стопанска система от рецесията, провокирана от коронавирусната пандемия.

В последния си годишен отчет " Световни петролни вероятности ", ОПЕК показва, че най-голямото нарастване на търсенето на нефт в средносрочен проект се чака в Китай, следван от Индия.

Гледната точка на Организацията на страните експортьорки на нефт в нейната международна прогноза за петрола за 2022 година контрастира с тази на други енергийни институции, които плануват търсенето на нефт да доближи плато преди 2030 година заради повишаването на възобновимата сила и електрическите коли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР