Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя

...
Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя
Коментари Харесай

Столтенберг: Опасността от сблъсък не е избегната, вратите на НАТО остават отворени |

Опасността от конфликт се резервира, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представен от Българска телеграфна агенция за напрежението с Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел.

В отговор на въпроси той посочи, че Русия е предложила НАТО повече да не се уголемява и това да бъде записано в двустранен контракт. Готови сме да обсъдим доста въпроси с Русия, само че не и главните правила на европейската сигурност, разясни Столтенберг. Той отхвърли настояването на Москва и добави, че вратите на НАТО остават отворени. По неговите думи, в случай че Финландия и Швеция подадат искане, 30-те страни от пакта ще бъдат единствените, които да преценяват.

Една от аргументите за нарасналото ни наличие по източния фланг и изключително в Черно море е да събираме информация и да бъдем подготвени да отговорим при нужда, разясни генералният секретар. Това държание е израз на нерешителност, то е отбранително и не съставлява опасност, изключително спрямо мащаба на увеличеното съветско наличие във и край Украйна, добави той.

Нашето наличие е знак за единение. Обмисляме в допълнение повишение на силите по югоизточния фланг и изпращане на батальони в тази част от пакта. Не е взето решение, ще преценим и ще решим, когато времето е уместно, съобщи Столтенберг.

НАТО не е опасност за Русия или друга страна, само че имаме задачата да защитим всеки съдружник, добави той. Оставаме подготвени да продължим разговора с Русия, да изслушаме паниките на Москва, сподели Столтенберг. Той дефинира Финландия и Швеция като основни сътрудници на НАТО.

Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока угриженост от повишението на съветското военно наличие край Украйна и предизвести, че последващи стъпки от страна на Москва против украинската самостоятелност и териториална целокупност ще доведат до големи последствия. По нейните думи държанието на Русия е недопустимо. Тя добави, че до момента неутралитетът на нейната страна е бил потребен в доста сложни мигове.

Финландският министър Пека Хависто отхвърли опцията за възобновяване на сферите на въздействие в Европа. Той прикани решенията за европейската сигурност да не се взимат " през главата " на страните, които не вземат участие в НАТО.

Столтенберг посочи, че НАТО разполага в Киев с двама офицери. Той заяви, че към този момент не се планува тяхното евакуиране. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР