Опасно време заради мъгли и замърсен въздух в цяла Северна

...
Опасно време заради мъгли и замърсен въздух в цяла Северна
Коментари Харесай

Този опасен феномен се наблюдава в цяла Северна България ВИДЕО

Опасно време поради мъгли и нечист въздух в цяла Северна България, предава Нова тв.

Жълти кодове за понижена видимост са в действие за 15 области в страната. Над нормите има фини прахови частици и в София, макар че в сряда мъглата се подвигна.

Дърва, въглища и други материали не за горене, в комбиниране с гъстата мъгла във Видин, подвигна фрапантно стойностите на фините прахови частици в крайдунавския град.

„ Непрекъснато кашляме. Трябва да се вземат ограничения. Населението е доста оскъдно и не може да спре да се отоплява на дърва”, споделиха локалните.

За последното денонощие във Видин стойностите на фините прахови частици надвишават два пъти над нормата. Основният замърсител съгласно общината са печките на твърдо гориво.

„ Хората от Видин ги приканваме да употребяват единствено регламентирани горива, да употребяват дърва с избраната мокрота с която ги срещаме, да не горят боклуци, минаваме и ревизираме сервизи да не горят масло “, съобщи Борислав Борисов, нач. Отдел „ Екология “- Видин.

Във Велико Търново пък няма автоматизирана измервателна станция, с цел да се следи какъв брой е нечист въздухът. В прилежащия град Горна Оряховица обаче, където постоянно дишат замърсен въздух, стойностите още веднъж са нагоре.

„ Автоматичната измервателна станция в Горна Оряховица е отчела за миналото денонощие превишение на нормата на фини прахови частици в размер на 1, 4 пъти като от началото на месец декември превишенията са 8 “, сподели Десислава Васева, специалист Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново.

Малко по на изток, в Русе, също регистрират замърсяване малко над нормата.

„ Основния проблем е безветрието и мъглите, съчетани с продължаващото изгаряне на твърди горива от битовия бранш, главно в централните елементи на Русе “, сподели инж. Христо Милков – нач. отдел Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе.

По данни на Световната здравна организация Видин, Монтана и Перник са измежду градовете, които имат най-големи проблеми със замърсяването на въздуха.

А хората във Видин се надяват в края на идната година по план всички печки на твърдо гориво да бъдат сменени с такива на пелети.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР