Опасна тенденция набира популярност сред децата и младите хора. Става

...
Опасна тенденция набира популярност сред децата и младите хора. Става
Коментари Харесай

Опасна тенденция - капсули с райски газ са хит сред младежите

Опасна наклонност набира известност измежду децата и младежите. Става дума за използването на така наречен божествен газ, който провокира краткотрайна еуфория и даже халюцинации. Продължителността на този резултат е към две до три минути, само че при продължителна приложимост може да нанесе доста увреждания изключително на подрастващите. Този газ се употребява в медицината при упойка.

В градинка, която се намира наоколо до две столични учебни заведения, постоянно намират празни капсули от божествен газ - вещество, което провокира разнообразни страсти, смях, по-силна сензитивност в хората, когато го вдишат.

От Агенцията по медикаментите подчертаха, че се употребява единствено в лечебни заведения от дипломиран личен състав. Малките капсули обаче се продават свободно в магазините и интернет и намират приложение в сладкарството. Във Франция обмислят възбраната им за малолетни.



Може да видите тези дребни капсули и в други столични паркове.

" Забелязах, че от известно време има такива патрончета, както ги назовават децата, на всички места, изключително към пейките, към кошчетата за отпадък ", споделя Мария Касимова-Моасе.

Райският газ се употребява в медицината. А дребните флакончета с него имат приложение и в сладкарството - слагат се на разнообразни типове шприцове. Употребяват се обаче освен в украсата на торти.

" Това е така наречен опиат на бедните, не тъй като е тъкмо за небогати, а тъй като е доста елементарно наличен, доста на ниска цена ", изясни Мария Касимова-Моасе.

Намираме разгласи за продажба на капсули божествен газ в прочут уебсайт за търговия. Струват сред 70 стотинки и един лев за брой. Питаме продавач дали капсулите са тези, от които ти става занимателно. Той удостоверява и твърди, че са най-силните. На въпрос дали има някаква заплаха от използването, продавачът ни убеждава, че не е нездравословно. Специалистите обаче са на друго мнение.

" Нищо, което повлиява мозъка или изобщо някаква функционалност на организма не може да бъде безвредно. Опасността, която може да провокира това е едно задушаване, защото се измества кислорода от белия дроб и се замества с този божествен газ, също по този начин е открито, че при продължителна приложимост, може да докара до абстиненция, до пристрастяване ", изясни токсикологът проф. Каролина Любомирова.

" Райският газ в действителност унищожава витамин б 12 в тялото им, който е доста значим за нервната система, има случаи с хора, които са имали парализи, гърчове и всевъзможни такива работи, тъй като са прекалявали ", сподели доктор Юлиян Караджов - биохимик, специалист по наркотични субстанции.

В реалност продажбата на тези капсули не е незаконна, само че има европейски страни, които към този момент обръщат внимание на казуса:

" Една френска депутатка от Северна Франция, която е открила, че този проблем към този момент е значителен за техния район, ще предложи на Народното събрание във Франция тези патрончета зарядни да не се продават свободно на малолетни ", сподели Мария Касимова-Моасе.

Капсулите обаче у нас към момента са налични свободно и в комерсиалната мрежа. От Агенцията по медикаментите оповестиха за " По света и у нас ", че когато става въпрос за медицински цели, райският газ не е позволен за свободна продажба в аптеките, нито онлайн, тъй като може да се ползва единствено от лекари със особено съоръжение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР