Опашки от камиони по границите, камари от удостоверения и сертификати,

...
Опашки от камиони по границите, камари от удостоверения и сертификати,
Коментари Харесай

Брекзит: Логистичен и административен кошмар


Опашки от камиони по границите, камари от удостоверения и документи, данъчни бариери. Британски бизнесмени към този момент се оплакват и желаят промени в съглашението за Брекзит. Европейски Съюз дава отговор: " Вие по този начин искахте ".

Една мимолетна сценка на холандското фериботно пристанище Hoek of Holland споделя за Брекзита доста повече, в сравнение с редица политически изказвания от последните месеци: митничар конфискува от английски водач сандвич с шунка, завит в станиол. „ Определени храни като месо, плодове, зеленчуци, риба и други нямате право към този момент да внасяте в Европейски Съюз, “ изяснява митничарят на шокирания британец. А в случай че се махне шунката и остане единствено хлябът? – пита водачът. „ Не, секвестирам всичко. Това е то Брекзитът, скърбя “, дава отговор служителят.

От края на предходната седмица английските медии преливат от публикации за сякаш непредвидените последствия от съглашението за Брекзит. Булевардният „ Дейли Мейл “ стачкува против „ бюрокрацията по пристанищата “ и разгласява фотоси на празните етажерки в английски супермаркети, от които отсъстват нормалните зелки, салати или портокали.

Гьолямата английска верига „ Маркс&Спенсър “ оповестява от Париж, че в нейните супермаркети липсват редица от личните й артикули, които към този момент няма право да внася в Европейски Съюз. А другите сдружения на производителите непрекъснато обикалят из телевизионните студия във Англия с настояването да се предоговорят връзките с Европейски Съюз.

Сериозни компликации по границите

Вместо това обаче отрасловият министър Майкъл Гов предизвестява, че през идващите седмици се чакат „ съществени компликации по границите “, тъй като там се струпват от ден на ден камиони, които са подложени на от ден на ден инспекции. Фериботният превоз, да вземем за пример в Кале, се е свил до 25% от нормалното. В момента по складовете към момента има стока, само че когато тя свърши и придвижването на тировете се възвърне до нормалното число от към 10 000, в Кале вероятно ще зародят още по-сериозни проблеми.
Редакцията предлага
Френската полиция към този момент предизвести, че инспекциите отсега нататък ще бъдат напълно съществени, тъй като преходният интервал изтече в края на годината. Фирмата, обслужващата фериботите, заяви, че огромен брой камиони са арестувани поради изчезнали или непълни документи.

Фирмата за пощенски доставки DPD към този момент е прекратила доставянето на колета за Европейски Съюз, с цел да може да се оправи с новите правила. Други спедитори взимат същото решение, тъй като водачите им не смогват да се съобразят с всички нови условия, а и недоволстват от дългото очакване на границата.

Една компания, която е профилирана в трансграничната електронна търговия, чака, че търговците и клиентите едвам през идващите седмици ще открият същинските последици от Брекзита и новите разпореждания – да вземем за пример във връзка с възобновяване на Данък добавена стойност.

„ През първите седмици виждаме единствено върха на айсберга, “ споделя специалистът по търговията Мартин Палмър от компанията „ Хюрикейн “. Особено наранени са тези производители, които до момента използваха Англия като разпределителна гара за търговията си с Европейски Съюз. Джинси, създадени в Бангладеш да вземем за пример, се обмитяват при внасянето във Англия. Сега обаче те ще се обмитяват и повторно, в случай че отиват за продажба в Европейски Съюз. Защото не са „ на половина създадени във Англия “, както изискват новите правила.

Подобни търговски интервенции с облекла или техника отсега нататък вероятно ще станат неизгодни. Дори изконно английската комерсиална верига „ Джон Луис “ към този момент е замразила пратките си към Европейски Съюз. Същото важи и за лондонската компания с вековни обичаи „ Фортнъм Мейсън “, която изнася чай и фамозните портокалови мармалади. Малко преди Коледа най-високопоставеният данъчен чиновник във Англия изясни пред Долната камара на Народното събрание, че. А тази сума почти дава отговор на английската вноска в бюджета на Европейски Съюз.

Декларации, удостоверения, документи

Тук в миналото имаше артикули от английски компании

Когато една страна напусне данъчния съюз с Европейски Съюз, във всеки обособен случай би трябвало да се подават данъчни заявления. Към тях се прибавят и декларациите за произхода на стоката, ветеринарни удостоверения, документи за индустриалните стандарти и какво ли не още. Предприемаческите съюзи към този момент приказват за логистичен и административен призрачен сън.

Търговският специалист Дейвид Хенинг от „ UK Trade Forum “, счита че от една страна държавното управление не е предизвестило за настъпващите проблеми, а от друга – самите компании не са били наясно, че таман участието в Европейски Съюз е гаранция за свободната търговия с континентална Европа.

„ Някои компании към този момент прекратиха износа, други ще ги последват поради възходящите разноски и административното задължение. Предстои ни неизбежно икономическо напасване, а част от последствията ще видим едвам след години, “ пророкува той.

Според него автомобилната промишленост ще се отдръпна от Англия, когато производството там към този момент престане да й бъде преференциално – само че на първо време ще гледа да си възвърне вложеното. Хенинг счита, че последствията от Брекзита ще раздрусват английската стопанска система още 5-10 години.

Англия си го избра

Той приканва английското държавно управление да оказва помощ повече на компаниите и да договаря с Европейски Съюз за опростяване на граничните и митнически процедури. Хенинг не има вяра обаче, че ще се реализира желанието на тези браншови организации, които приканват настоящето съглашение за използване на Брекзита да бъде променено в самата му същина.

В Брюксел това съглашение не се подлага на подозрение. Очаква се Европарламентът да го утвърди, Комисията също е удовлетворена. Леон Делво от Генерална дирекция „ Търговия “ на Европейска комисия обобщава: „ Това е единствено съглашение за свободна търговия. На масата за договаряния имаше и други предложения, само че британците избраха най-скромната. “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР