Опасенията за здравето на американския бизнес са много и разнообразни.

...
Коментари Харесай

Става ли американският бизнес по-малко динамичен, по-малко глобален и по-монополистичен

Опасенията за здравето на американския бизнес са доста и разнородни. Изпълнителните шефове са порицавани за очевидната им непредвидливост. Техните компании са подложени на критика, че слагат акционерите над всичко и всички. Илън Мъск, шефът на производителя на електрически автомобили Tesla, се оплаква, че прекомерно многото ученици на бизнес учебни заведения задушават нововъведенията. Президентът Джо Байдън се притеснява, че американските компании отстъпват на Китай, както го правеше и Доналд Тръмп (макар и с по-малко жлъч). Той също по този начин се тревожи за концентрацията на власт измежду най-големите американски компании.

Всичко това обрисува американския бизнес като по-скован, стеснен и монополистичен. Ако е правилно, това би било неприятна вест за храма на капитализма на свободния пазар. Но по този начин ли е в реалност? The Economist се опита да ревизира и трите хипотези за американския бизнес: че той е по-малко динамичен, по-малко световен и по-концентриран. Резултатите не наподобяват толкоз мрачни, колкото вестителите на апокалипсиса биха желали да вярвате.
Да стартираме с динамичността
Учените от дълго време настояват, че не е както едно време. Преди 10 години Тайлър Коуен, икономист от George Mason University, предизвести, че американската стопанска система е посред " огромна застоялост ". Причините, посочени от Коуен и други, варират от по-голяма администрация до по-малко трансформативни технологии като самолети и телефони заради това, че плодовете по ниските клони към този момент са били обрани. Симптомите на болестта включват по-малко нови работодатели, по-малко компании, които стават обществени, и по-малко вложения. Делът на работещите във компании, основани преди по-малко от една година, е понижен от 4% от общата претовареност през 80-те години до към 2% през второто десетилетие на XXI век. Около три четвърти от работната мощ е наета от компании на повече от 16 години по отношение на две трети през 1992 година

Икономистите към момента спорят какъв брой огромна е била в действителност стагнацията. Едно обаче е несъмнено: от настъпването на ковид-19 американският бизнес е всичко друго, само че не и в застой. Заявленията за пускане на нов бизнес са скочили. През първите шест месеца на 2021 година са зародили към 2.8 млн. нови компании, 60% повече в съпоставяне със същия интервал през предпандемичната 2019 година Много от тях са дребни предприятия, основани от хора, заседнали вкъщи по време на локдауните. Една трета от новите заявки са били в търговията на дребно, по-специално нейните онлайн разновидности. Бизнеси стартират и в други области, свързани с електронната търговия, в това число товарни транспорти и хранилища, които също са се усили, отбелязва Джон Халтивангер от Университета в Мериленд. Процентът на овакантяване - знак за спад на пазара на труда, е рекордно висок. Близо 3% от служащите са напуснали работата си през юли, евентуално тъй като имат вяра, че могат да намерят по-добра.

По-мащабните кандидати също процъфтяват. Да вземем най-големите започващи компании в Америка. Компанията за данни CB Insights откри, че през 2019 година приблизително по 5 компании на месец, които не са регистрирани на борсата, са ставали " еднорози " (т.е. са били оценени на над 1 милиарда долара). От началото на 2020 година това число се е нараснало до 12. Много от по-старите еднорози станаха обществени. Фирмата за наемане на ваканционни парцели Airbnb беше най-голямото американско в началото обществено предложение (IPO) на 2020 година Оценката ѝ надмина 100 милиарда $ в първия ден на търговията. От януари 2020 година междинният брой месечни IPO-та се е нараснал три пъти, до към 80. През този интервал американските компании са събрали близо 350 милиарда $ - повече, в сравнение с през предходните 7 години, взети дружно.

Част от раздвижването идва от нужда. Проучване на фондация Kauffman открива, че делът на новите бизнесмени, които стартират бизнес, тъй като са забелязали опция, а не тъй като са изгубили работата си, е понижен от 87% през 2019 година на 70% през 2020 година Но " физиологичен потрес " от пандемията също може да е предиздвикал хората да преоценят живота си, споделя Кенан Фикри от мозъчния концерн Economic Innovation Group. Някои от тях са подали предупреждение, с цел да вземат нещата в свои ръце.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР