ООН публикува днес доклад за отвличането на демонстранти в Ирак

...
ООН публикува днес доклад за отвличането на демонстранти в Ирак
Коментари Харесай

ООН публикува доклад за отвличането на демонстранти в Ирак

ООН разгласява през днешния ден отчет за отвличането на стачкуващи в Ирак от октомври предходната година до втората половина на март тази година, излиза наяве от изказване на Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Ирак.

В четвъртия си отчет за демонстрациите в Ирак Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида и Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Ирак оповестяват за 123-ма души, които са изчезнали в интервала от 1 октомври 2019 до 21 март 2020 година Местоположението на 98 от тях е било открито, само че останалите 25 не престават да отсъстват или са в неопределеност.

От началото на демонстрациите през октомври предходната година Организация на обединените нации записва гибелта на 490 деятели, а за 7783 души се знае, че са получили пострадвания. По-голямата част от стачкуващите са млади и безработни и упорстват за спазването на икономическите и обществените им права. Демонстрациите продължиха и след появяването на Ковид-19 в Ирак.

В отчета се акцентира, че фактът, че никой не е бил държан виновен за тези дейности, ускорява чувството за безотговорност във връзка с нарушаването на правата на стачкуващите.

Създаването на комисия от новото иракско държавно управление за следствие на смъртните случаи и насилието против стачкуващите е извънредно значима стъпка към справедливостта и понасянето на отговорност. Поетият от държавното управление ангажимент да подсигурява оказването на здравна помощ на ранените стачкуващи и да даде компенсации на фамилиите на жертвите е насърчителен, съобщи Йеанине Хенис-Пласхарт, специфична представителка на генералния секретар на Организация на обединените нации за Ирак.

В отчета се споделя още, че отвличанията и изгубванията са станали на фона на многочислени случаи на принуждение против деятели и стачкуващи, в това число убийства, офанзиви с огнестрелни и хладни оръжия, закани, заплашванията, несъразмерна и противозаконна приложимост на мощ.

Никой от интервюираните потърпевши няма информация за самоличността на хората, виновни за техните отвличания, макар че по-голямата част от тях допускат, че става дума за членове на милиции. Пострадалите акцентират, че не мислят, че иракските сили за сигурност са непосредствено виновни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР