ООН предупреди за нарастващата заплаха от употреба на ядрени оръжия,

...
ООН предупреди за нарастващата заплаха от употреба на ядрени оръжия,
Коментари Харесай

ООН: Заплахата от използване на ядрено оръжие нараства

Организация на обединените нации предизвести за възходящата опасност от приложимост на нуклеарни оръжия, съобщи Франс прес.

"Заплахата от потребление - съзнателно или не, на нуклеарни оръжия нараства ", съобщи заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации за разоръжаването Идзуми Накамицу при откриването на подготвителна среща на Конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, планувана за 2020 година,

Договорът, влезнал в действие през 1970 година, бе удължен за неустановен период през 1995 година, с очакван обзор на всеки пет години. През 2015 година делегатите не реализираха единодушие.

Този път подготвителната среща съответства с декларацията на Северна Корея, която се отдръпна от Договора през 2003 година, че поставя завършек на нуклеарните и ракетни опити.

Представителката на Организация на обединените нации изрази вяра, че това развиване ще "допринесе за построяването на доверие и запазването на удобен климат за откровен разговор и договаряния ".

Все отново тя подсети, че "днешният свят е изправен пред провокации, сходни на подтекста, родил Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие " преди близо 50 години.

"Геополитическата среда се утежнява и някои от най-важните принадлежности и съглашения, които образуват нашата групова рамка на сигурност, биват подкопавани ", сподели Накамицу.

"Все по-често се приказва, че нуклеарните оръжия са нужни и потребни. Програмите за модернизиране на страните, разполагащи с нуклеарно оръжие, съгласно водят до нова оръжейна конкуренция, която мнозина назовават конкуренция в основаването на качествени оръжия ", добави тя.

Срещата в Женева ще продължи две седмици, като първите два дни са посеветени на общи диспути. По време на дебатите представителят на Съединени американски щати Кристофър Форд сподели, че "режимът на неразпространение на нуклеарното оръжие е изправен пред огромни закани ", имайки поради Северна Корея в кратковременен и Иран в дълготраен проект.

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за интернационалната сигурност също по този начин означи, че "влошаващите се условия в сигурността са помрачили краткосрочните вероятности за прогрес в разоръжаването ". Той порица "действията на страните, които усилват и модернизират нуклеарните си арсенали и, като съветското държавно управление, нарушават отговорностите си по унищожаването на нуклеарните оръжия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР