ООН организира спасителна мисия за източването на петрола от закотвен

...
ООН организира спасителна мисия за източването на петрола от закотвен
Коментари Харесай

ООН източва петрола от разпадащ се супертанкер край бреговете на Йемен

ООН провежда избавителна задача за източването на петрола от закотвен край крайбрежията на Йемен супертанкер " Сафер ", който е в окаяно положение и може да се разпадне или да се взриви всеки миг и да провокира невиждана по мащабите си екологична злополука, предава Ройтерс.

Операциите по спасяването на 1,1 милиона барела нефт от разпадащия се танкер ще стартират скоро, откакто транспортен съд за техническа поддръжка дойде на място във вторник, оповестиха от Организация на обединените нации.

Представители на Организация на обединените нации предизвестяват от години, че Червено море и бреговата линия на Йемен са изложени на риск , защото танкерът " Сафер " може да разлее четири пъти повече нефт, спрямо злополуката на " Ексон Валдес " през 1989 година край Аляска.

Танкерът " Индевър " с механически екип от Boskalis/SMIT е дошъл край изоставения великански кораб край крайбрежията на Рас Иса в Йемен, написа филантропичният координатор на Организация на обединените нации в Йемен Дейвид Гресли в " Туитър ".

Войната в Йемен докара до прекъсване на интервенциите по поддръжката на " Сафер " през 2015 година Организация на обединените нации предизвести, че структурната му целокупност е доста влошена и има риск от детонация .

Организация на обединените нации започва, с цел да събере 129 милиона $, нужни за изваждането на петрола от " Сафер " и прехвърлянето му на авариен танкер, " Навтика ", който отплава от Китай при започване на април.

Операцията по спасяването не може да бъде платена от продажбата на петрола, защото не е ясно кой е притежателят му, споделиха от Организация на обединените нации.

" Работата в морето ще стартира доста скоро. Допълнителното финансиране към момента е значимо за довеждане докрай на процеса ", обявиха от Организация на обединените нации в своя акаунт в " Туитър ".

Гражданската война в Йемен е напътда затихне, откакто мирните начинания се ускориха. Това стана допустимо, защото Рияд и Техеран през март се съгласиха да възстановят дипломатическите връзки, прекратени през 2016 година

Евентуален разлив от танкера " Сафер " би унищожил девствени рифове, крайбрежни мангрови гори и различен морски живот в Червено море, би изложил милиони хора на мощно нечист въздух и би прекъснал доставките на храна, гориво и други животоспасяващи доставки за Йемен, където живеят 17 милиона, които се нуждаят от хранителна помощ.

Крайбрежните общности биха били наранени най-силно. Стотици хиляди работни места в риболовната промишленост ще бъдат изгубени съвсем за една нощ. Възстановяването на рибните ресурси ще отнеме 25 години. Само разноските за разчистване ще бъдат над 20 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР