Онлайн търговците на дребно се надпреварват да строят складове в

...
Онлайн търговците на дребно се надпреварват да строят складове в
Коментари Харесай

Големите търговци избират складове в Източна, а не в Западна Европа - защо?

Онлайн търговците на дребно се надпреварват да строят хранилища в Централна Европа издигат пазара на недвижими парцели в района до нови върхове, а азиатските вложители също се задействат в търсене на по-високa рентабилност, написа Reuters.
Близостта до клиентите на по-големи пазари като Германия, по-евтините разноски за труд и положителните транспортни връзки помогнаха за привличането на рекордните 2.8 милиарда евро вложения на пазара на складови площи през предходната година.
Сингапурският държавен капиталов фонд GIC, който купи чешката P3 Logistic Parks през 2016 година, възнамерява да удвои своите 4.1 млн. кв. м складови площи в района през идващите години посредством придобивания и закупуване на земя.
" Преди пет години не бих очаквал да видя азиатски капитал в Чехия и Полша. Видяхме, че повече групи от Азия се насочват особено към логистични активи ", споделя Отис Спенсър, основен капиталов шеф на P3.
P3 се готви да извърши редица покупки на земя в Полша и изследва други в Румъния и Словакия, защото електронната търговия дава нов подтик на бранш, който към този момент е подсилен от производителите, които реалокират интервенции в Централна и Югоизточна Европа.
" Виждаме от ден на ден наематели, свързани с електронната търговия, и ще забележим този пазар да се приспособява към тези потребности ", сподели Спенсър. " Качеството на активите, което можете да получите спрямо това, което получавате в Западна Европа, е по-високо за същата относителна цена ", показва той.
Атрактивните облаги от складовете усилват вложенията от чужбина и поддържат по-широкия пазар на търговски недвижими парцели - макар признаците на изстудяване в разрастващите се европейски стопански системи, споделят участниците на пазара.
Онлайн търговците на дребно Amazon, Tchibo и Zalando - които отвориха склад в Шчечин, Полша през декември и имат проекти за още 3 в страната - са единствено част от електронните търговци, които се уголемяват в района.
Хеджиране на недвижими парцели
Доходността на индустриални и логистични парцели в района варира от 5.5% в Прага до 9.5% в София, спрямо 4.5% в Париж или Берлин, съгласно американската компания за недвижими парцели Colliers International Group.
" Не единствено че има локално ползване и напредък, само че и огромните западноевропейски оператори за електронна търговия виждат Полша и Чехия като подобаващи места за определяне ", сподели Роберт Добжицки, изпълнителен шеф на компанията за строителство на търговски площи Panattoni Europe.
През октомври сингапурската Mapletree Investments закупи световен логистичен портфейл за 1.1 милиарда $, включващ парцели в Съединени американски щати, Франция, Германия и Полша.
Други огромни вложители включват държавния капиталов фонд China Investment Corp. купи европейската складова компания Logicor за 12,3 милиарда евро през 2017 година от колоса Blackstone, който по-късно назад изкупи 10% от компанията.
" Азиатските вложители стартират да се оглеждат, тъй като виждат разликите в доходността със Западна Европа. Понякога разликата може да бъде 30 км до границата, само че от 100 до 150 базисни пункта в дохододността ", споделя Добжицки.
Интерес към огромни здания
По-евтината земя и по-лесните режими на утвърждение значат, че плановете могат да сe осъществят по-бързo в разрастващите се страни, като в същото време обслужват клиенти в Западна Европа.
Макар множеството интервенции на Logicor да са в Полша, ръководещият ѝ шеф за Централна и Източна Европа – Бартек Миежвяк планува, че през идващите няколко години компанията ще се разшири в други страни в района. " Има огромна вълна на създаване на огромни здания за електронна търговия за снабдяване до западноевропейски страни. Това движи търсенето в нашия бранш ", споделя Миежвяк.
Голяма част от вложенията се вливат в Полша, най-голямата стопанска система в района, където покупко-продажбите в логистичния бранш доближават рекордните 1.9 милиарда евро през 2018 година, с 63% повече от преди година, съгласно отчет на BNP Paribas Real Estate.
Полша също води района със 17% растеж в складовите площи през предходната година, изпреварвайки двуцифрените нараствания в Чехия и Словакия. В Полша се строят още 2.2 млн. кв. м площи, които ще усилят актуалните 15.8 млн. кв м, по данни на американската компания за недвижими парцели Cushman & Wakefield.
Като цяло вложенията в бранша скачат с 20% през 2018 година до 2.8 милиарда евро, като свободните работни места се движат към исторически най-малко, с помощта на динамичността на електронната търговия, съгласно Colliers.
" (Икономическият) цикъл се прекатурва в този момент и навлизаме в мека фаза. Тази динамичност е огромно антициклично придвижване, което понижава забавянето на логистичните играчи ", споделя Марк Робинсън, експерт за Централна и Източна Европа в Colliers.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР