Онлайн енциклопедията Wikipedia пуска платена услуга. Този ход идва в

...
Онлайн енциклопедията Wikipedia пуска платена услуга. Този ход идва в
Коментари Харесай

Wikipedia пуска платена услуга

Онлайн енциклопедията Wikipedia пуска платена услуга. Този ход идва в опит да се начисли такса на огромните софтуерни компании за достъп до нейната информация. По принцип енциклопедията се ръководи от организация с нестопанска цел. Тя работи с дарения, като резервира главния си онлайн запас безвъзмезден за всички консуматори по света.

Въпреки това по-късно тази година ще бъде пуснат търговски артикул на организацията, наименуван Wikimedia Enterprise. Той има за цел да таксува огромни корпорации, които към този момент употребяват интензивно ресурсите на Wikipedia. Такива са да вземем за пример Amazon посредством асистента Alexa и Apple със Siri. Затова новият артикул ще дава платени принадлежности и услуги на компании и организации, които употребяват и преиздават информация от нейната база данни.

Все отново цифровата енциклопедия ще остане изцяло безвъзмездна за физически лица.

Wikimedia Enterprise също по този начин ще дава обслужване на клиенти, наемайки и екип от механически специалисти. Филиалът даже ще създава планове по поръчка. По първична информация, към този момент се водят диалози сред новото дъщерно сдружение на Wikimedia LLC и четири от огромните софтуерни колоси - Гугъл, Фейсбук, Apple и Amazon. Очаква се комерсиалните съглашения сред тях да станат факт през юни.

Тази самодейност би осигурила нов източник на доходи за Wikimedia - основаната в Сан Франциско фондация, която ръководи онлайн енциклопедията. Wikipedia, която отпразнува своята двадесета годишнина през януари, разчита главно на помощта на доброволци, които оказват помощ за написването на правдиво наличие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР