Онкогинекологът д-р Венцислав Несторов премахна 8-килограмова киста на 26-ти февруари

...
Онкогинекологът д-р Венцислав Несторов премахна 8-килограмова киста на 26-ти февруари
Коментари Харесай

Лекари в Русе премахнаха 8-килограмова киста



Онкогинекологът доктор Венцислав Несторов отстрани 8-килограмова киста на 26-ти февруари в отделението по Гинекология към УМБАЛ "Медика Русе ". Операцията на 68-годишната жена е била планова и е минала сполучливо, оповестиха от лечебното заведение.

Състоянието на пациентката е устойчиво и тя се възвръща след интервенцията.

Началото на болестта датира отпреди повече от 25 години. Въпреки огромното образувание в корема, затрудняващо храненето и дишането, пациентката настойчиво отказвала да се подложи на интервенция в продължение на десетилетия. Кистата поддържала актуалните си размери от най-малко 2 години и половина, когато за пръв път доктор Несторов се сблъсква със случая на пациентката.

"За неин шанс капсулата, която обгръща кистата е с по-плътни стени, тъй като в случай че това огромно количество течност в образуванието се разлее, би могло да провокира съществени или съдбовни последствия за пациентката ", съобщи опитният експерт.

Туморните формирания се разделят най-общо на два вида - доброкачествени и злокачествени. Въпреки че спецификата на случая не е разрешила на лекарите да извършат "гефрир " - бързо хистологично проучване, те се ориентират по клинични белези и откриват, че то не носи характерностите на злокачествено. Не откриват никакви признаци за карцином и организират интервенцията по методиката за доброкачествени формирания, вследствие на което отстраняват голямата киста, цялостна с течност.

В началото на болестта образуванието е било с по-малки размери, само че прогресивно се е разраснало до степен, в която затруднява храненето и дишането. Пациентката е едра жена със мощно издут стомах, образно наподобяваща бременност в 9-я месец. Кистата се е формирала в десния яйчник, при интервенцията тя към този момент е нямала естествен орган, а голям мехур, цялостен с течност. Отстранени са и другите полови органи и апендикса. Не са открити метастази.

Такива случаи са необичайност. За 25-годишната си процедура онкогинекологът доктор Несторов се е сблъсквал единствено с още една киста с сходни размери. При периодически гинекологични прегледи - най-малко един път в годината, експертите имат опция да открият съществуването и на дребни формирания. Открити в ранен етап, те се лекуват даже медикаментозно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР