Омбудсманът сезира енергийния министър Теменужка Петкова заради десетките писма на

...
Омбудсманът сезира енергийния министър Теменужка Петкова заради десетките писма на
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира министър Петкова за високите сметки за парно и поиска проверка на Топлофикация София

Омбудсманът сезира енергийния министър Теменужка Петкова поради десетките писма на жители, които стачкуват против високите сметки за парно за м. ноември и междинното им нарастване с 29% по отношение на същия интервал на предходната година, оповестява Българска национална телевизия.
" До омбудсмана постъпват тъжби против " Топлофикация София “ ЕАД, свързани с ненадейно високи сметки за топлинна сила за м. ноември 2020 година Обърнато е внимание върху прекалено повишение на характерния разход на сила за затопляне на 1 куб.м топла вода, както и за доста повишаване на каузи на силата, отдадена от сградната апаратура. Гражданите упорстват за изясняване на действителните аргументи за фрапантното повишение на сметките за отопление и топла вода, което изцяло поддържам “, акцентира Ковачева.
 КЕВР ревизира сметките за парно в София КЕВР ревизира сметките за парно в София
Комисията за енергийно и водно контролиране стартира изключителна инспекция на високите сметки за парно през ноември в София, оповестиха от ене...
Тя добавя, че в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, когато приходите на семейства понижават, не трябва да се позволява безпричинно завишение на сметките за парно отопление.
Омбудсманът осведоми енергийния министър, че по отношение на ненадейно високите сметки за топлинна сила за м. ноември 2020 година, начислени от " Топлофикация София “ ЕАД на битови клиенти, към този момент се е обърнала към ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране с гледище за инспекцията им.
" Подчертах, че те са доказателство за нуждата от незабавно понижаване на цените на топлинната сила още от 1 януари 2021 година за всички битови клиенти на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, за което приканих още на 14.12.2020 година При действителна цена на газа за месеца - 28,21 лева./мВтч, жителите са заплащали на " Топлофикация София “ ЕАД за горивото по 30,04 лева./мВтч. Надплащането е налице освен за м. ноември 2020 година, само че и за цялото второ полугодие на 2020 година “, безапелационна е омбудсманът.
В писмото си до Петкова публичната защитничка акцентира, че също по този начин е призовала КЕВР и за промени в Наредба № 5 от 2014 година за контролиране на цените на топлинната сила, в действие от 22.05.2020 година Разпоредбата на член 22, алинея 1 от Наредбата лимитира опциите за изменение на цените до веднъж на 6 месеца по време на регулаторния/ценовия интервал.
 Омбудсманът изиска понижаване на цената на парното и топлата вода от 1 януари Омбудсманът изиска понижаване на цената на парното и топлата вода от 1 януари
Омбудсманът Диана Ковачева насочи рекомендация към ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) инж. Иван Иванов за и...
" Отправих рекомендация към КЕВР да извърши изключителна инспекция на " Топлофикация София “ ЕАД по отношение на спазването на член 5, т. 4, 5, 6, 7 и 8 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от " Топлофикация София ” EАД на клиенти в град София “, написа още омбудсманът.
Диана Ковачева настоя и пред енергийната министърка да се извърши изключителна инспекция на " Топлофикация София “ ЕАД във връзка със спазването на отговорностите й за обезпечаване на непрестанно и дейно топлоснабдяване посредством поддържане на абонатните станции.
" Искам да обърна внимание и върху идното въвеждане на отдалечено отчитане на уредите за дялово систематизиране, което несъмнено е в полза на потребителите на топлинна сила. Това ще постави завършек на прогнозните сметки. В тази връзка чакам и мнението на Министерство на енергетиката по отношение на опциите за подкрепяне на енергийно бедните семейства за преоборудване на жилищата им с отдалечени уреди “, написа в умозаключение омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР