Омбудсманът на България Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия,

...
Омбудсманът на България Диана Ковачева изпрати становище до правната комисия,
Коментари Харесай

Омбудсманът търси подкрепа от парламента и за граждани със задължения и запори отпреди извънредното положение

Омбудсманът на България Диана Ковачева изпрати мнение до правната комисия, в която осведоми депутатите за фрапантен скок на жалбите до институцията на публичния медиатор във връзка със отговорности на жители и запори на частни правосъдни реализатори (ЧСИ), още отпреди оповестяването на изключително състояние на 13.03.20 година Днес депутатите от правната комисия ще прегледат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, а на следващия ден следва окончателното му гласоподаване в пленарната зала.
„ Бих желала да Ви осведомявам, че след приемането на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и обнародването му в " Държавен вестник ", институцията на омбудсмана е безусловно залята от тъжби и телефонни позвънявания във връзка на редакцията на чл.5, ал.2 от закона. Гражданите не са наясно дали наредбата се отнася единствено за налагане на запори от частни и държавни правосъдни реализатори от деня на обявяване в Държавен вестник до преустановяване на изключителното състояние, или и за удръжки по към този момент наложени запори на трудови хонорари и банкови сметки “, написа омбудсманът.
В мнението си националният омбудсман показва, че немалка част от жалбите алармират за обстановки, в които жители са останали без работа или са в неплатен отпуск, а се вършат удръжки от правосъдните реализатори от последните получени от тях заплати при шеф или преведени по банковите им сметки, на които те разчитат, с цел да обезпечат изхранването на фамилиите си по време на изключителното състояние до намирането на нова работа или приключването на неплатения си отпуск. „ В някои тъжби даже се показва, че се ползва двоен стандарт и е демонстрация на дискриминация да не се постановат нови запори, а по старите да продължава да се удържат суми. Сочи се, че не е заслужено да се даде глътка въздух на жители, чиито приходи се запорират отсега нататък, а не и на тези, на които към този момент са наложени запори и са изплатили част от отговорностите си “, написа Диана Ковачева.
Тя обръща внимание и на обстоятелството, че проблеми разказват и възрастни и трудноподвижни хора, които при запорирана банкова сметка, могат да получават несеквестируемите си средства на каса в банката, а не посредством банкомат . При наложените забрани за напредване, а и защото тези лица са в рисковите за заразяване от ковид групи, по този начин наложените запори са още по-сериозно затруднение да получат паричните си средства, с които да претърпяват.
„ Също по този начин, бих желала да поддържа предлагането за смяна в наредбата на чл.213, ал.1, т.5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което се трансформира несеквестируемият приход от трудово правно отношение, обезщетение по трудово правно отношение, всяко друго заплащане за труд, пенсия и стипендия от 250 лв. на минималната работна заплата за страната. Това също е проблем, който жителите засягат постоянно в тъжби, оферти и сигнали до институцията на омбудсмана, а и същият съм засегнала и в годишния отчет за 2019 година, подаден в Народното събрание “, твърди омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР