Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

Мая Манолова към ЦИК: Проведените симулации за е-вота са имитация

Омбудсманът Мая Манолова изпрати мнение до Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на извършените през предходната седмица симулации на отдалечено електронно гласоподаване, в което остро разкритикува метода, по който те бяха осъществени, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Смятам, че с цел да не бъде симулацията единствено реплика, същата следва да се извърши в действителен избирателен регион и измежду действителни гласоподаватели, като включва всички детайли на изборния развой, започвайки от регистрацията на гласоподавателя. Процедурата следва да се придържа към наредбите от Изборния кодекс, като бъдат ясно обрисувани двата разделни във времето стадия - предварителна регистрация и същинско гласоподаване. За да се реализира задачата на закона, трите симулации не следваше да бъдат извършени едновременно в границите на един или два дни, а разграничени във времето задоволително, тъй че да бъдат осъществени разбор и оценка след всяка една от тях, като изводите от първата да послужат за възстановяване на системата при осъществяване на втората и така нататък “, написа в мнението си до ЦИК Манолова.

Оценката на омбудсмана за извършените симулации е, че не извършват задачата на закона, тъй като „ гласоподавателите би трябвало да могат да се записват отдалечено, от вкъщи си да вземем за пример или от друго определено от тях място, до избрана дата, след което още веднъж отдалечено да гласоподават на друга дата. Електронно отдалечено гласоподаване е точно от отдалеченост, както проличава и от наименованието и както е разказано в Изборния кодекс. В противоположен случай се оказва форма на присъствено машинно гласоподаване “.

Манолова акцентира, че според наредбите на Изборния кодекс единствената разлика сред симулация на отдалечено електронно гласоподаване и пробно отдалечено гласоподаване, което би трябвало да се организира три пъти след 1 януари 2018 година преди същинското използване на отдалечено електронно гласоподаване на избори за Европейски парламент през 2019 година, е, че при симулацията се гласоподава за измислени партии и обединения, до момента в който опитите се организират на действителни избори, само че резултатите не се вземат поради.

„ В умозаключение бих желала да подчертая, че и симулациите, и опитите следва да показват и да подсигуряват надеждността на отдалеченото електронно гласоподаване, а не да послужат като учредения за анулацията му от законодателя “, написа омбудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР