Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници

...
Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници
Коментари Харесай

Мая Манолова предлага омбудсман във всяка община с над 10 000 души

Омбудсманът Мая Манолова и Националното съдружие на локалните публични медиатори в Република България внесоха в деловодството на Народното събрание план за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, регламентиращ избора и пълномощията на публичните посредници в българските общини.

Това стана след социална полемика, проведена през днешния ден в Народното събрание, на която бяха разисквани вероятните решения за облекчение процедурата на избор.

По време на дебата законодателните промени бяха модифицирани на място, защото се взеха под внимание и предложенията на участниците във форума.

В законопроекта, квалифициран от Манолова, се планува общините с население над 10 000 души да избират публичен медиатор с нормално болшинство, а не както беше до момента - с квалифицирано 2/3 от общия брой на общинските съветници при взимане на решение.

Освен това всяка община би трябвало да получи целево финансиране от държавния бюджет за застраховане работата на локалния омбудсман, което би подсигурило и неговата самостоятелност.

В предлагането са написани още продължителността на мандата на публичния медиатор, редът за отчитането на годишната му активност пред общинския съвет, който го избира и освобождава, пълномощията му и основанията за предварителното му освобождение.

Най-добрият вид за отбрана на правата на жителите е мрежата на омбудсманите - националния и локалните. Тази мрежа има много дупки, тъй като от 245 общини единствено в 14 има определени публични медиатори, сподели Мая Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР