Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници

...
Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за промени при избора на местни обществени посредници

Омбудсманът Мая Манолова и Националното съдружие на локалните публични медиатори в Република България провеждат социална полемика за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), регламентиращи избора и пълномощията на публичните медиатори в българските общини. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана, предаде  FocusNews.

Събитието ще се организира от 11.00 часа в зала „ Изток “ на Народното събрание (пл. „ Народно заседание “ №2). Петнадесет години след въвеждане на правната опция в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) за избор на публичен медиатор, мрежата от локални омбудсмани не се усилва, а в противен случай – от 22 към 2011 година понастоящем те са единствено 13. Причината е, че в в този момент настоящия закон при избора им се изисква 2/3 болшинство на общинските съветници. Това води до основна разлика в гарантирането и отбраната на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица при взаимоотношението им с локалната власт. Сред измененията, които омбудсманът Мая Манолова ще предложи на разискване е и въвеждането на експлицитен текст в закона, че всяка община, която си избере локален публичен медиатор получава целево финансиране за застраховане на неговата работа. Така ще се подсигурява и неговата самостоятелност.

Във форума ще вземат участие депутати, ръководители на общински препоръки, кметове на общини и на кметства, представители на държавните институции, на Асоциацията за развиване на българското село, на Сдружението на кметове на кметства, изпълнителните шефове на Националното съдружие на общините в Република България и Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки и др.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР