Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на труда

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на труда
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка до Петков за втория стълб на пенсионното осигуряване

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати рекомендация до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков по отношение на проблемите при образуването на размера на пенсиите от втория дирек на пенсионното обезпечаване.

Това заяви пред публицисти през днешния ден в Брюксел доцент Ковачева, която взе присъединяване в Годишното общо заседание и конференция на Европейската мрежа на националните институции за отбрана правата на индивида /ENNHRI/, предадоха от пресцентъра й.

Общественият бранител ще упорства да не се позволява опълчване сред първия и втория дирек на обезпечаване, с цел да се подсигурява доверието на жителите в пенсионната система и да се минимализират рисковете.

Също по този начин и страната да откри вид за надзор върху средствата, които се разпределят от частните фондове, както и за методите, по които се подсигуряват правата на жителите във връзка с пенсионната система. Основната тематика на форума бе отдадена на обществените и стопански права на жителите, а един от въпросите, които се дискутираха, бе по какъв начин омбудсманите да работят в положително съдействие с институциите, тъй че да се подсигурява по-ефективното им практикуване.

Доц. Ковачева срещна сътрудниците си с съответен образец от своята работа, а точно инициираните от омбудсмана законодателни промени, подкрепени от държавното управление и Народното събрание, с които служащи и чиновници, жертви на неточни работодатели, да получават неизплатените си вземания от Фонда за гарантиране на вземанията. „ Благодарение на положителното съдействие механизмът работи доста добре. Само за първите 10 месеца на тази година са изплатени над 4,5 млн. лева на над 3 000 чиновници. А за последната година и половина, откогато измененията са в действие, са изплатени над 11 млн. лева “, акцентира омбудсманът.

Тя напомни, че с изключение на изплащането на забавени хонорари, измененията разрешават на служащи и чиновници да извадят сами изпълнителен лист против работодателя си на база на констативен акт, направен от Инспекцията по труда, с който да се заведе дело за неплатежоспособност. Доц. Ковачева акцентира, че жалбите, които получава институцията на омбудсмана, свързани с стопански и обществени права, са на второ място след права на потребителите – единствено за забавени хонорари през тази година са получени над 500 тъжби, измежду които и групови.

Вторият акцент в полемиката бе изкуственият разсъдък, който се употребява в някои страни в региона на обществените и стопански права. Например, когато би трябвало да бъде несъмнено дали едно лице дава отговор на условията за взимане на обществена помощ, кой да е типът й, изчисляването на размера на общественото заплащане и други Обсъдени обаче бяха и вероятните проблеми, които могат да зародят при липса на човешко присъединяване – машините не могат да вземат поради етичните стандарти, както и спецификата на обществените и стопански права. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР