Омбудсманът Диана Ковачева поиска COVID добавките от 60 лв., изплащани

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска COVID добавките от 60 лв., изплащани
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от депутатите COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

Омбудсманът Диана Ковачева изиска Коронавирус добавките от 60 лева, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

Предложението е изпратено до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и до депутатите от две парламентарни комисии - по труда и обществената политика и по бюджет и финанси с гледище да има експлицитна нормативна наредба, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Диана Ковачева стимулира настояването си и със сигналите, които са й изпратили пенсионерите. Възрастните хора сигнализират, че още преди да стигне до тях добавката, към този момент им се удържа за наложени запори поради непогасен заем или усложнения в заплащането на битови сметки. По този метод, вместо да бъдат подкрепени в разгара на рецесията, сумите им отиват за погасяването на задължения, разясняват от институцията. Омбудсманът упорства да се добави нов параграф в Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година

" Законодателно е планувано, с оглед нуждата от средства за покриване на належащи потребности на длъжника, някои негови вземания да са напълно несеквестируеми, а други, като приходите от труд и пенсия, да са отчасти секвестируеми. Извън законово избраните като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за угаждане на кредитора ", показва Диана Ковачева. Тя добавя, че чл.444, т.8 от Гражданския процесуален кодекс сочи, че осъществяването не може да бъде ориентирано върху следните движимости на длъжника - физическо лице: плануваните в различен закон движимости и вземания като неподлежащи на наложително осъществяване. Такива разпореждания има надлежно в Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за хората с увреждания, Закона за фамилните помощи за деца, Закон за общественото подкрепяне, изяснява още омбудсманът.

Цялото предложение на омбудсмана може да видите на:  .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР