Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка
Коментари Харесай

Ковачева: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до обществения министър в оставка Георги Гьоков, в което сигнализира, че хора с увреждания се оплакват от тежките условия и сериозен финансов запас за кандидатстване с планове по Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност , оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Изработването на абстрактен план коства към 1 500 лв. , показват в жалбите си жителите. 

„ Смятам, че е неприемливо присъединяване в Програмата да е съпроводено с нуждата от вложение на персонални средства за правене на капиталови проекти, посредством които хората с увреждане да могат да се употребяват от правото си на достъп до жилищна среда. Изработването на капиталов план е профилирана експертна активност, която е високо платена. За жители, които са в тежко обществено състояние, неналичието на поддръжка за покриване на разхода за създаване на капиталов план се оказва непреодолима спънка за кандидатстване по Програмата и ефикасното практикуване на правото им на налична жилищна среда “, написа омбудсманът. 

Ковачева акцентира още, че уязвимият темперамент на целевата група на Програмата изисква изискванията за кандидатстване да бъдат оптимално облекчени, при потребление на всяка позволена опция за служебно набиране на нужните документи и освобождение на нуждаещите се от възнаграждение на непотребни такси.

Тя е безапелационна, че хората с увреждания са принудени да се устоят с лимитирани средства поради трайна нетрудоспособност, също така са лимитирани в допълнение и от невъзможността независимо да финансират изработването на наложителна документи, с която също така не е обезпечено утвърждението навръх техния план. 

Общественият бранител подчертава и върху обстоятелството, че страната има обвързване да дава на хората с увреждания налична жилищна среда и не би трябвало жителите сами да понасят финансовата тежест, с цел да се употребяват от своите права. 

Друг сериозен проблем, на който омбудсманът за следващ път обръща внимание, е условието за живеещите в многофамилни жилищни здания, в режим на етажна благосъстоятелност да подават документи посредством съдружие, учредено и вписано по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност. 

„ Неоспорим факт е, че в доста от жилищните здания, които са в режим на етажна благосъстоятелност, притежателите не желаят да учредяват сдружения. Съгласно уредбата в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност основаването на съдружие не е наложително и е оставено на волята на притежателите посредством гласоподаване в Общото заседание. Необходимо е доста болшинство, с цел да се вземе решение за сходна конструкция, което включва притежатели, представляващи не по-малко от 67 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност “, показва Ковачева.

В умозаключение на мнението си омбудсманът упорства Програмата да планува опция за даване на техническа помощ в поддръжка на хората с увреждания при подготовка на тяхната документи или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР