Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка
Коментари Харесай

    Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до обществения министър в оставка Георги Гьоков, в което сигнализира, че хора с увреждания се оплакват от тежките условия и сериозен финансов запас за кандидатстване с планове по Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. Изработването на абстрактен план коства към 1 500 лв., показват в жалбите си жителите.

„ Смятам, че е неприемливо присъединяване в Програмата да е съпроводено с нуждата от вложение на персонални средства за правене на капиталови проекти, посредством които хората с увреждане да могат да се употребяват от правото си на достъп до жилищна среда. Изработването на капиталов план е профилирана експертна активност, която е високо платена. За жители, които са в тежко обществено състояние, неналичието на поддръжка за покриване на разхода за създаване на капиталов план се оказва непреодолима спънка за кандидатстване по Програмата и ефикасното практикуване на правото им на налична жилищна среда “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира още, че уязвимият темперамент на целевата група на Програмата изисква изискванията за кандидатстване да бъдат оптимално облекчени, при потребление на всяка позволена опция за служебно набиране на нужните документи и освобождение на нуждаещите се от възнаграждение на непотребни такси.

Тя е безапелационна, че хората с увреждания са принудени да се устоят с лимитирани средства поради трайна нетрудоспособност, също така са лимитирани в допълнение и от невъзможността независимо да финансират изработването на наложителна документи, с която също така не е обезпечено утвърждението навръх техния план.

Общественият бранител подчертава и върху обстоятелството, че страната има обвързване да дава на хората с увреждания налична жилищна среда и не би трябвало жителите сами да понасят финансовата тежест, с цел да се употребяват от своите права.

„ В това отношение считам, че е значимо да се откри подобаващ институционален метод в поддръжка на хората с увреждания при разработване на капиталов план, каквито положителни практики към този момент се следят (чрез ангажирането на студенти от строителни специалности, посредством публично-частни партньорства на равнище централна или локална власт и др.) или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева добавя още, че за кандидатстването по Програмата се изискват документи с нотариална легализация. Така се задължават правоимащите и интензивно легитимираните представители на етажната благосъстоятелност да правят спомагателни разноски и да отделят от времето си за набирането им. Омбудсманът дава образец с нотариално удостоверен пример от подписа на лицето, представляващо сдружението.

Друг сериозен проблем, на който омбудсманът за следващ път обръща внимание, е условието за живеещите в многофамилни жилищни здания, в режим на етажна благосъстоятелност да подават документи посредством съдружие, учредено и вписано по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

„ Неоспорим факт е, че в доста от жилищните здания, които са в режим на етажна благосъстоятелност, притежателите не желаят да учредяват сдружения. Съгласно уредбата в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност основаването на съдружие не е наложително и е оставено на волята на притежателите посредством гласоподаване в Общото заседание. Необходимо е доста болшинство, с цел да се вземе решение за сходна конструкция, което включва притежатели, представляващи не по-малко от 67 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност “, показва Ковачева.

Тя е безапелационна, че това се явява непреодолима спънка за огромен брой хора с увреждания, които се нуждаят от поддръжката на страната за създаване на налична среда. Според нея по този начин се основават и предпоставки за неравно отнасяне, като жителите с увреждания, които живеят в режим на етажна благосъстоятелност, са сложени в по-неблагоприятно състояние по отношение на тези хора с увреждания, които живеят в лични къщи.

„ Не на последно място по значение, предлагането за подаване на документи посредством съдружие, както за показване на настоящо решение на общото заседание на притежателите за присъединяване по Компонент 1 е в несъгласие с текста на член 184, алинея 3 от Закона за устройството на територията (ЗУТ), в който е категорично открито, че за построяването или слагането на уреди по член 184, алинея 1 от Закон за устройство на територията в съсобствен парцел или в общите елементи на здания в режим на етажна благосъстоятелност не се изисква единодушието на останалите съсобственици в парцела, надлежно на притежателите на независими обекти в етажната благосъстоятелност “, написа още публичният бранител.

В умозаключение на мнението си омбудсманът упорства Програмата да планува опция за даване на техническа помощ в поддръжка на хората с увреждания при подготовка на тяхната документи или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания.

Ковачева упорства оптимално да се опрости документите за присъединяване в програмата, като се вземат поради уговорките на администрацията за служебно засвидетелствуване. Конкретно упорства да се поправят рестриктивните мерки в член 6, алинея 3, т. 2 и надлежно в член 20, алинея 5, т. 2 от текста за недопускане на нуждаещи се до кандидатстване, а точно – към датата на кандидатстване да нямат неизпълнени отговорности към МТСП по предишни контракти.

„ Възможно е да съществуват случаи, при които подаващите заявки да осъществят действия и по други планове към общественото министерство в интервала на кандидатстване и да имат отговорности, които обаче да са настоящи и да не са просрочени. Не е вярно тези хора да бъдат лишавани от поддръжка, в случай, че са добросъвестни “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева показва още, че с цел да се реализира оптималната осведоменост на кандидатстващите е добре и в обявите по двата Компонента – в член 10 и член 23, да бъдат включени опциите за отбрана при противоречие с решението на министъра на труда и обществената политика и отменяне на препоръчаните планове.

Становището тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР