Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка НЗОК да покрива изследванията за репродуктивност

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев , до вр. и.д. шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров , в която предлага в пакета от здравни действия, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени годишни проучвания за репродуктивността – при дамите това е оценката на яйчниковия запас, а при мъжете проучването на спермограмата.

Повод за тази рекомендация е сигнал от Фондация „ Искам бебе “, която сигнализира, че у нас от ден на ден младежи на възраст сред 25-35 години се оказват със съществено нарушена репродуктивна функционалност.

Според фондацията това се дължи на неналичието на проучване на яйчниковия запас в млада възраст и показват, че в случай че проучването се прави годишно на дами над 18-години, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и за обмисляне раждането на дете в сходство със здравословното им положение.

Затова от Фондация „ Искам бебе “ оферират в пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, „ на всяка жена на възраст от 18 до 35 година да се включи проучване на хормона за оценка на яйчниковия резерв (АМХ) “ и прецизират, че все още междинната цена на проучването на този хормон е в размер на 50 лева, както и че за мъжете на същата възраст, проучването на спермограмата е на стойност 70 лева

„ По мотив повдигнатия въпрос, бих желала да отбележа, че омбудсманът е зает с намирането на решения на проблемите , които имат отношение към репродуктивното здраве и асистираната репродукция. В тази връзка считам, че навременната профилактика и своевременното определяне на репродуктивни проблеми при дамата, както и при мъжа, е значимо, с цел да могат в доста по-ранен стадий да имат информация за здравния си статус и да могат да вземат нужните ограничения, предвид на обмисляне на бременност и раждане на крепко дете “, написа проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на обстоятелството, че все още няма данни и не се води статистика , какъв брой от дамите и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, защото проучването на яйчниковия запас най-често се прави едвам при кандидатстване за финансиране на действия по асистирана репродукция. Така дамите схващат за тях прекомерно късно с произлизащия от това разход на обществени и персонални средства, а от време на време и до неспособност да имат деца, като в същата обстановка, с късното определяне на репродуктивни проблеми, се оказват и мъжете.

„ Смятам, че при съществуващата демографска рецесия и все по-застаряващото население в страната ни, органите на държавната власт би трябвало да поставят повече старания в търсене на решения и взимане на ограничения, ориентирани към промоция на здравето и профилактика на болесттите, отнасящи се до фертилитета “, показва омбудсманът.

В рекомендацията си Диана Ковачева акцентира още, че ролята на общопрактикуващите лекари е извънредно значима - те би трябвало да осведомят жителите и да ги насочват към осъществяване на профилактични проучвания по отношение на репродуктивното им здраве. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР