Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната избирателна

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Централната избирателна
Коментари Харесай

Омбудсманът към ЦИК: Решете как техниците на машините ще гласуват |

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Централната изборна комисия Александър Андреев, в която упорства да бъде решен проблемът с вота на 2000 души техници на машините за гласоподаване.

В тъжба до омбудсмана жител, нает от фирмата-доставчик на машините, написа, че желае да гласува на идните избори, само че би трябвало да го направи извън обитаемото място, където е регистриран (настоящ и непрекъснат адрес), тъй като дава отговор като механик за машините за електронно гласоподаване.

Той показва, че уговорките му са през целия избирателен ден и няма да има физическата опция да отиде да гласоподава. Подчертава, че се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, само че оттова са му дали отговор, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласоподаване.

Затова слага въпрос по какъв начин може да гласоподава при тази обстановка, като показва, че в сходно състояние са още към 2000 жители, които дават отговор за машините за гласоподаване като техници.

" Публично оповестих мнението си, че би трябвало да се даде опция на всички пълнолетни лица да гласоподават, още повече, че да дадат вота си, е освен тяхно право, а и обвързване. Смятам, че страната е длъжна да обезпечи механизми за гласоподаване на всеки жител. Обръщам се към Вас с рекомендация да извършите инспекция по случая и да осигурите опция за практикуване на вота на жителите, които дават отговор за машините за гласоподаване като техници ", написа доцент Ковачева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР