Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът иска проверка за картел: Цената за кубик дърва достигна 200 лева


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която изиска да бъде направена инспекция за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови потребности.

Поводът за рекомендацията са постъпващите в институцията на омбудсмана голям брой тъжби и сигнали от жители поради лимитирано предложение на пазара и повсеместното нарастване на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас.

Тя акцентира, че лимитираното предложение на твърди горива и рисковото нарастване на цените им с близо 70% по отношение на предходната година, съставляват проблем с огромна социална значителност поради данните, че към 40% от българските семейства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон.

Ковачева прецизира, че през месец юни предлаганата цена е била 110 лв. за куб. метър, а през септември – към 200 лв. за куб. метър .

„ Потребители показват настоящи цени на дървата за огрев през сегашния месец в диапазона 180-220 лева./пр. куб.м. Тази информация се удостоверява и от обществено налични източници “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира още, че жители я осведомят и за нарастване на цените на пелетите за отопление - от 350-410 лева./тон (в взаимозависимост от съответния тип на пелетите) през лятото на 2021 година, до 650-900 лева./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 година и до 850-1000 лева./тон през м. септември 2022 г .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР