Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която изрично настоя да не се позволява ново покачване на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари следващата година.

„ Категорично е мнението ми, че в актуалната обстановка всяко нарастване на енергийните цени, даже и минимално, ще бъде мъчно търпимо за битовите клиенти, поради ускорените инфлационни процеси, здравната рецесия, комплицираната обстановка на пазара на труда и като цяло влошеното съответствие сред приходите и разноските на българските жители “, написа омбудсманът.

Доц. Ковачева акцентира, че досега няма изясненост дали са импортирани и какви са настояванията на енергийните сдружения лицензианти за възможни промени на цените. Тя показва, че това основава подозрения за неяснота на процедурите, в границите на които ще бъдат образувани новите контролирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 година

„ Вземайки мотив от оповестената информация от „ Топлофикация София “ ЕАД за недовзет доход в размер на 164,4 млн. лева, доколкото върху цената на топлинната сила въздействат и други фактори, чакам справедлива оценка на резултата от рекордно високите борсови цени на електрическата сила през 2021 година върху приходите на топлофикационните сдружения, които създават електрическа сила по високоефективен смесен метод “, показва омбудсманът и добавя: „ Очаквам също по този начин да изясните ще има ли резултат върху новите ценови оферти решенията на Комисията за интервала 01.07.2019 година – 31.03.2020 година, касаещи „ Топлофикация София “ ЕАД и „ Топлофикация - Бургас “ ЕАД, по отношение на постановени правосъдни решения, защото е неприемливо битовите клиенти да заплащат за остарели неточности на регулатора. “

В рекомендацията си тя упорства в хода на повсеместен разбор на ценообразуващите детайли КЕВР да разкрие всички запаси и да употребява всички подобаващи законови механизми, с цел да не се покачат цените на тока и парното за битовите клиенти.

„ Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат оповестени задоволително рано, с цел да може да бъде извършено задълбочено и обширно публично разискване и да не се ползва съкратена процедура за изменение на цените, с цел да се чуят всички гледни точки на заинтригуваните страни и да се обезпечи бистрота при взимане на решенията “, написа в умозаключение омбудсманът.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР