Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Омбудсманът: АПИ да върне парите за е-винетки на шофьорите със сгрешени номера


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “ ( АПИ ), в която настоя безпричинно платените суми за неверно въведени данни при закупуването на е-винетка, да бъдат възобновени на жителите обратно във времето – още от 1 януари 2019 година

„ С смяната, призната в Закона за пътищата на 5 март 2021 година, Народното събрание преурежда публично-правните връзки в тази област, само че не урежда последствията от тях, т.е. не показва ред, по който всички жители със сбъркани винетки, в това число и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си “, написа доцент Ковачева.

Тя упорства за всички случаи, които са от преди измененията в Закона за пътищата, да бъде очакван механизъм, по който да бъдат възобновени недължимо платените суми на жителите от момента на влизане в действие на е-винетки.

Диана Ковачева е безапелационна, че безпричинно платените суми би трябвало да бъдат възобновени от страната, в противоположен случай е налице безпричинно обогатяване.

Припомня, че е изпратила четири рекомендации за е-винетки , в интервала от 9 януари 2019 година до 5 март 2021 година, за невъзможността жителите, закупили стикери да получат назад сумите си при сбъркани данни в регистрационния номер или при неверно въведена категория.

„ Досега няма явен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ , за опцията при сбъркани данни на автомобила (регистрационен номер или категория) жителите да си възстановят парите “, акцентира публичният бранител. 

Омбудсманът обръща внимание и на обстоятелството, че в случай че жителите потърсят правата си по исков ред, пътната организация може да бъде наказана с изключение на да възвърне недължимо платените суми и да заплати правосъдните разходи, което ще натовари бюджета на страната.

В рекомендацията си доцент Ковачева упорства АПИ да оповести обществено на уеб страницата си информацията за измененията в Закона за пътищата след неговото обявяване и опцията за възобновяване на сумите на всички наранени лица, тъй че те да могат да се възползват от нея.

Според омбудсман а в къс период АПИ следва да осведоми жителите по какъв метод ще им бъдат възобновени недължимо платените суми за винетки със сбъркани данни, като възобновяване то на средствата следва да обхване и стикери, чиято годност е изтекла, само че притежателите не са получили назад платените без съображение суми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР