Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът иска безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова рекомендация до здравния министър проф. Асена Сербезова и до шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. доктор Петко Салчев, в която упорства да бъде обезпечен навременен и обезпечен достъп на пациентите до безвъзмездни PCR проби за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени артикули за домашно лекуване на COVID-19, заплащани от Здравната каса.

Това става ден откакто публичният бранител изпрати и мнение до здравния министър, в което изиска да се резервира опцията за изписване на медикаменти и на книжен притежател. Позицията на омбудсмана бе, че въвеждането на наложителен електронен формат нарушава правата на жителите до здравна грижа. 

Становището на омбудсмана може да прочетете тук:  https://www.ombudsman.bg/news/5598.

Поводът за днешната рекомендация са усложненията, които срещат жителите при обезпечаване на диагностика и лекуване на Коронавирус след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.

" Сред главните проблеми, сложени от жители и пациентски организации, е смяната на реда за издаване на " Направление за медико-диагностична активност " за осъществяване на " Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 " (PCR). Предвид това, че посоченото медико-диагностично проучване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от експерт, към който пациентът би трябвало да бъде ориентиран от общопрактикуващия си доктор. Това е причина за съществени усложнения за огромна част от пациентите, поради незадоволителния брой експерти (например по " Пневмология и фтизиатрия “), неравномерното им систематизиране в страната и нуждата от отсрочен във времето час за обзор. Същевременно визитата при експерт на пациенти с ковид основава риск останалите пациенти, посещаващи го във връзка други болести ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева отбелязва още, че различното проучване на PCR - бързите антигенни проби, също се правят в лицензирана лаборатория против възнаграждение, с което тя е безапелационна, че се нарушават правата на пациентите.

" Доказването на COVID-19 е допустимо и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни проби, само че в този случай, без значение дали пробата е извършен от пациента или от персоналния му доктор, е невероятно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система ", показва проф. Ковачева.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, като в същото време може да стане причина за повишаване на заболеваемостта и нова епидемиологична вълна.

" Не на последно място, бих желала да изразя безпокойството си от невъзможността за определяне и приемане на лекарствени артикули за домашно лекуване на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ", акцентира публичният бранител.

Ковачева упорства да бъде проявено схващане, че без значение от отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, заплахата от разпространяване на Коронавирус в страната не е отминала и правата на жителите при диагностиката и лекуването на инфекцията следва да бъдат напълно обезпечени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР