Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова рекомендация до здравния министър проф. Асена Сербезова и до шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. доктор Петко Салчев, в която упорства да бъде обезпечен навременен и обезпечен достъп на пациентите до безвъзмездни PCR проби за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени артикули за домашно лекуване на COVID-19, заплащани от Здравната каса.

Това става ден откакто публичният бранител изпрати и мнение до здравния министър, в което изиска да се резервира опцията за изписване на медикаменти и на книжен притежател. Позицията на омбудсмана бе, че въвеждането на наложителен електронен формат нарушава правата на жителите до здравна грижа.

Поводът за днешната рекомендация са усложненията, които срещат жителите при обезпечаване на диагностика и лекуване на Коронавирус след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура.

" Сред главните проблеми, сложени от жители и пациентски организации, е смяната на реда за издаване на „ Направление за медико-диагностична активност " за осъществяване на „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 " (PCR). Предвид това, че посоченото медико-диагностично проучване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от експерт, към който пациентът би трябвало да бъде ориентиран от общопрактикуващия си доктор. Това е причина за съществени усложнения за огромна част от пациентите, поради незадоволителния брой експерти (например по „ Пневмология и фтизиатрия “), неравномерното им систематизиране в страната и нуждата от отсрочен във времето час за обзор. Същевременно визитата при експерт на пациенти с ковид основава риск останалите пациенти, посещаващи го във връзка други болести ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева отбелязва още, че различното проучване на PCR - бързите антигенни проби, също се правят в лицензирана лаборатория против възнаграждение, с което тя е безапелационна, че се нарушават правата на пациентите.

" Доказването на COVID-19 е допустимо и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни проби, само че в този случай, без значение дали пробата е извършен от пациента или от персоналния му доктор, е невероятно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система ", показва проф. Ковачева.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, като в същото време може да стане причина за повишаване на заболеваемостта и нова епидемиологична вълна.

" Не на последно място, бих желала да изразя безпокойството си от невъзможността за определяне и приемане на лекарствени артикули за домашно лекуване на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ", акцентира публичният бранител.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР