Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до управителя на Националната

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до управителя на Националната
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява НЗОК да уведомява пациентите, останали ...

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. доктор Петко Салчев и здравния министър доктор Стойчо Кацаров, с искане жителите да бъдат навреме осведомени при преустановяване на договорите на определените от тях общопрактикуващи лекари със Здравната каса.

„ Като народен омбудсман съм мощно обезпокоена от постъпващите в институцията тъжби и сигнали на жители от неналичието на информация за преустановяване на договорите с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на определените от тях общопрактикуващи лекари “, написа Ковачева.

По публични данни, 73 персонални лекари през 2020 година са прекратили по разнообразни аргументи своята процедура и контракти с НЗОК, само че техните пациенти, които са приблизително сред 1 000 и 2 000 души, са разбрали този факт едвам откакто са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Това, по груби калкулации визира над 70 000 души.

„ Смятам, че в тези случаи правото им на навременен достъп до здравна помощ е нарушено, като в същото време се основава действителна заплаха за техните живот и здраве “, безапелационна е доцент Ковачева.

Тя напомня, че към този момент два пъти е поставяла казуса на вниманието на Здравната каса, само че и досега, в получените отговори, НЗОК не се ангажира с предприемане на съответни дейности за неговото решение.

Повод за следващото писмо на доцент Ковачева е информацията за създаването на приложение (Платформа за известяван на пациентите), посредством което НЗОК и договорните й сътрудници ще могат да осведомят здравноосигурените лица, с SMS или по различен наличен метод, за действия, касаещи здравното им обслужване. Омбудсманът упорства в приложението да бъде включен модул за неотложно информиране на здравноосигурените лица при преустановяване или подадено заявление за преустановяване на договорите с НЗОК на определените от тях общопрактикуващи лекари, тъй че жителите да не бъдат поставяни пред приключен факт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР