Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки магазинчета

...
Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки магазинчета
Коментари Харесай

Олиото гони цената на зехтина

Олиото към този момент съвсем стигна цената на зехтина. В дребни магазинчета в региона на столичния квартал „ Стрелбище “ по време на празниците бутилка златна течност се оферираше за 4,60 лева За съпоставяне, в търговски вериги зехтин помаче, който е подобаващ за готвене, коства 4,90 лева за литър, написа "Телеграф ".

„ Извинявам се, това е ситуацията, нищо не мога да направя. Наистина е безсрамие, още повече, че България е производител на слънчоглед. Имаме си суровината, не я купуваме и отново цените са галактически. И ние сме пред приключен факт, най-после ще се наложи да затворим магазина, в случай че по този начин продължава “, отговори продавачът на въпроса на „ Телеграф “ за какво е толкоз скъпо.

Вериги

Иначе всеобщо в комерсиалните вериги и кварталните зарзаватчийници слънчогледово олио коства 3,93 лева за литър, или към тази цена. Помаче пък е най-евтината и налична маслинова лой, останала след първия рандеман на масло, която се употребява при топлинна обработка на храната. При това зехтинът би трябвало да е доста по-скъп, тъй като доста маслинови насаждения в Средиземноморието пострадаха от болест и се чака скок на цените поради дефицит, обясниха търговци.

Според различен търговец на дребно в региона на Южния парк в столицата цените на едро на слънчогледовото олио сега са 2,32 лева и порастват от края на предходната година. Много от сътрудниците просто споделят на клиентите си - като ви е скъпо, не купувайте, и с това се завършва въпросът, изясни търговецът.

Земеделци

Олиото нараства поради цените на слънчогледа. От предходната година до момента той е удвоил цената на звук. От 400-560 лева през 2020 година черното семе коства към този момент 1080 лева за звук. Това пък разяснява Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред „ Телеграф “. Към това той прибави и слабата годишна продукция поради сушата от предходната година. Въпреки това в България са издигнати още мощности в последните три години за преправка на слънчоглед, които изнасят олио за Азия и Европа. Костадинов напомни, че на преработвателите се постанова да внасят черно семе, с цел да могат да изпълнят договорите си за експорт.

Според него макар че тази година поради хладното време сеитбата на слънчоглед е закъсняла, реколтата се чака да бъде доста по-добра. Отсега земеделците подписват контракти за слънчоглед през есента за 800-850 лева на звук. Площите на маслодайната просвета доста са увеличени, само че към момента не се знае тъкмо с какъв брой. След празниците се чака отчет за нивите със зърнените култури от Министерството на земеделието, добави Костадинов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР