Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва през 1980

...
Олимпийският шампион във вдигането на тежести от Москва през 1980
Коментари Харесай

Легендарният Асен Златев с биографична книга


Олимпийският първенец във повдигането на тежести от Москва през 1980 година ще направи дебютно показване на своята биографична книга тази събота, 14 декември 2019 година от 12.00 часа в родния Царимир. Първата част на изданието на „ Тракия Прес-ПР “ е със заглавие „ Пътят на Скитника”, тиражът е разводнен поравно с мека и твърда подвързия. Между двете корици са събрани 400 страници.

Те обгръщат живота на олимпийския първенец по повдигане на тежести в Москва от появяването му на този свят до международното в Любляна през 1982 година Асен Златев споделя за тежките времена и по детски щастливите завършения. За селото, града, околните хора, приятелите, учебното заведение, поуките, любовта… Споделено е и какво ще бъде наличието на втората част. Когато читателят тръгне да отхвърля страниците една по една, стартира да се пита дали това е работа на човек, държал дълго време лоста на щангата, или творението е дело на някой занаятчия на перото. Толкова особен, несравним, неповторим свят от същински облици е основал огромният първенец. В описа си той ни връща бежешким към българската история, напомня ни за появяването на родния Царимир.

Битът, всекидневието и работата в годините на колективизацията през 50-те и 60-те години са пресъздадени с откровени думи и несравним език. „ …Българският селяндур е съобразителен и „ ощу го биеш, по дебелоглав и по гявул става “, написа създателят. „ Нагазваме” в прахта по улиците на селото, който „ прелестно гали табанчетата с гладка хладна мекота”. Леко и незабелязано научаваме за пътя на дините по огромния канал от бостана до колибката на жадните за завършения малчовци, следени с любопитна усмивка от прикрилия се селския пазач. В „ Пътят на Скитника” читателят ще усети вълненията и паниките на една майка, стискала в кесийката си „ цели” три стотинки, каквато в миналото бе цената на една лимонада, с цел да ги добави и тях към другите си ресурси.

Преживяното в учебно заведение със съучениците в класната стая, пансиона, залата, летните лагери също са тематики за размисъл и поучения. Асен Златев отделя особено внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от огромните треньори, получили самопризнание и в целия свят. С дълбока признателност първенецът се отнася и към другите български експерти, освен в щангите. Разказът за случилото се в Москва, на европейското състезание в Белград през 1980 година и международното в Любляна също е несравним. Защото тук ще почувствате с каква обич и поклонение се отнася Шефа - един от прякорите на Асен Златев, към огромните герои от Москва, в това число „ Сянката на Леопарда”, Чичо Благой и Бухала. Ще узнаете къде е „ Слабото място на съвършенството” и по какъв начин минава срещата на Пешо Лесов със старшина Шибоев. Ще разберете и каква е „ Силата на загубата” и странната орис на монголския първенец Давааджав, склонил глава пред Вальо Райчев… Ще почувствате какъв брой доста мъдрост има и в увлекателните срещи на Скитника с „ дедо Методе” и другите мъдреци на Царимир.

Едно самобитно допиране до Мъдростта на Живота! След дебютното показване в родния Царимир, „ Пътят на Скитника” ще продължи срещата с читателите в Пловдив, София, евентуално и в други наши центрове на щангите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР