Олимпийският огън за Зимните олимпийски игри през 2022 г. беше ...

Олимпийският огън за Зимните олимпийски игри през 2022 г. беше

Олимпийският огън беше запален в Гърция, трима активисти нахлуха на церемонията

Олимпийският огън за Зимните олимпийски игри през 2022 година беше разпален на специфична гала в Древна Олимпия, оповестява гръцката организация АНА-МПА. Церемонията се организира съгласно традицията, само че без наличие на аудитория поради ограничаващите ограничения против Коронавирус-19.

Огънят беше разпален малко след 12 часа в храма на Хера в Древна Олимпия-люлката на античните Олимпийски игри в наличието на държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу, ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах, пълномощници на гръцкия и китайския олимпийски комитети и публицисти.

Това е вторият път, когато на церемонията за запалване на олимпийския огън в Гърция не участва аудитория. Първият е през 1984 година, когато Атина стачкува против комерсиалния темперамент на Олимпийските игри в Лос Анжелис.

Домакин на Зимните олимпийски игри, които ще се състоят от 4 до 20 февруари, е Пекин.

По време на днешната гала трима деятели, бранители на човешките права, са нахлули в ограденото пространство където се пали огънят, издигнали са тибетски байрак и са се пробвали да обтегнат транспарант.

Според информация на организация Асошиейтед прес на транспаранта е имало надпис " Не на игрите на геноцид ". " Как може на Пекин да бъде разрешено да бъде хазаин на Олимпийските игри, когато те правят геноцид против уйгурите? " е декларирал един от протестиращите.

Активистите са били отстранени от защитата.

Източник: dariknews.bg