Олигархът Иво Прокопиев притежава незаконно придобито имущество и Комисията за

...
Олигархът Иво Прокопиев притежава незаконно придобито имущество и Комисията за
Коментари Харесай

КОНПИ: Прокопиев има незаконно придобито имущество!

Олигархът Иво Прокопиев има нелегално добито имущество и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) е събрала доказателства за това, сподели за БЛИЦ шефът на Комисията Пламен Георгиев.

Цялата истина към парите на подсъдимия Прокопиев и натискът и провокациите на кръжеца "Капитал " публикуваме по-долу:

- Голяма дискусия се разгоря, откакто КОНПИ наложи запор в размер на 200 милиона върху имуществото на подсъдимия Иво Прокопиев. БЛИЦ беше първата медия, която оповести, че Апелативният съд в Бургас е почел желае на ръководената от Вас Комисия. Какво следва оттук насетне във връзка с имуществото на Прокопиев?

- Първо желая да кажа, че решението на съда беше безусловно обосновано и стимулирано. Точка по точка бяха отхвърлени всички възражения на Прокопиев и отбраната му за твърдяни от тях незаконосъобразни дейности. В решението на съда извънредно добре беше написано, че всичко което е свършила КОНПИ е законосъобразно. За нас няма свещени крави. Г-н Прокопиев не е първият олигарх, на който запорираме имущество, подобен беше и Цветан Василев. Има и други лица. Оттук нататък всеки би трябвало да се тормози, в случай че има нелегално добито имущество! А във връзка с Вашия въпрос какво следва оттук насетне за подсъдимия, господин Прокопиев би трябвало да показа декларация пред нашата Комисия, в която да потвърди законността на неговите приходи. Ако не може да го направи, то в края на месец февруари КОНПИ ще внесе иск за лишаване на имуществото му, което към този момент сме запорирали. Разбира се, в случай че господин Прокопиев потвърди, че има законни средства тогава инспекцията против него ще бъде прекъсната.

- Вашият опит като магистрат сочи ли, че подобен човек като него е съумял по почтен път да завоюва стотици милиони левове?

- Фактът, че ние сме внесли този иск, фактът че той е утвърден от съда на първа и е доказан на втора инстанция, приказва че ние сме събрали задоволително доказателства, че имуществото, което е добито от господин Прокопиев за нас е нелегално добито.

- Очаквате ли истерична офанзива от кръга „ Капитал “ във връзка на Вашите дейности?

- Атаката към този момент се случи. Дори преди нашето решение имаше теч на информация. С оглед на това към този момент тече инспекция на ДАНС от кое място е изтекла класифицирана информация по отношение на този случай. Атаки има доста, само че да Ви кажа те въобще не ме интересуват. Важното е, че съм тук, с цел да си свърша работата по закон. Малко ме интересува това кой и какво написа. В последна сметка има доста още за извършване и ви споделям, че страната е мощна и има опция да се оправи с корупцията. От тази позиция моля към всички жители, които по някакъв метод са станали очевидци на корупция: Давайте сигнали! Вече можем да работим по сигнали на жители, а допреди 10 дни нямахме такава опция. Така че подавайте сигнали за корупция, убеждавам ви, че ще ги обработим!

- Споменахте името на банкера дезертьор Цветан Василев, на който преди година и половина КОНПИ наложи рекорден запор за над 1 милиарда лв.. Какво се случва по този въпрос?

- Делото е в съда. Оттук нататък следват правосъдни процедури, които са дълги и сложни, тъй като материалите по делото са стотици страници. Чакаме същинският правосъден развой, в който ще бъдат изслушани очевидци и ще бъдат прегледани експертизи. След това съдът ще вземе решение дали да отнеме това в действителност гигантско имане, което сме запорирали.

- Самият Цветан Василев пред негови доближени медии се опита да Ви нападна от Белград. Как гледате на неговите дейности по отношение на Вас?

- Най-нормалното е когато ти е запорирана сума от близо 1 милиард лв. да атакуваш този, който го е направил. Правят го и хора, на които са запорирани даже суми от порядъка на 5 или 10 хиляди лв.. Само ще Ви дам един образец – преди 5 години, когато бях зам.-министър на правораздаването и посещавах пандизите, над 90% от пандизчиите твърдяха, че са почтени. Всички обясняваха по какъв начин са в пандиза заради неточност в системата или по някаква друга причина, която е независеща от тях или че са били набеди. Ние работим единствено с обстоятелства и доказателства, които представяме в съда. А другото е просто една говорилня.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР