Оленекският район на Якутия регистрира най-ниската температура в Русия от

...
Оленекският район на Якутия регистрира най-ниската температура в Русия от
Коментари Харесай

Зимен рекорд в Русия: Отчетоха -62°C

Оленекският регион на Якутия записва най-ниската температура в Русия от началото на сезона. На 10 януари в метеорологичната станция Жилинда термометърът сподели -62°C, написа Meteobalkans. 
Селото се намира оттатък Полярния кръг. Там тези дни слънцето въобще не изгрява и по този начин минус 60-градусовата слана се резервира непрекъснато.
Това беше нов дневен връх за 10 януари и беше единствено с 0,1° по-малко от абсолютния леден връх от януари, оповестяват съветските метео уеб сайтове. Днешното достижение актуализира върха от 1979 година, който беше -58,3°. Добавяме, че в Жилинда това е вторият следващ връх – в понеделник  температурата на въздуха там падна до -59,9°, което е с 2,9° под предходния връх от този ден, подложен през 1966 година
За втори следващ ден рекордно ниски равнища се актуализират и в административния център на региона – село Оленьок. Там в понеделник  температурата на въздуха беше -59,1°, а през вчерашния ден студовете доближиха -60,3°, което е с 1,4° по-ниско от предходния връх за 10 януари, подложен през 1939 година Температурата в Оймякон, Делянкир и Сухан се приближи до -60°C.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР