Окупационната руска администрация в Запорожие не изключи консервация на местната

...
Окупационната руска администрация в Запорожие не изключи консервация на местната
Коментари Харесай

Руската администрация в Запорожие: Ядрената централа може да бъде консервирана при продължаващи обстрели

Окупационната съветска администрация в Запорожие не изключи консервация на локалната нуклеарна централа поради продължаващите обстрели.

Двете страни във войната в Украйна се упрекват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички опасности от нуклеарна злополука. Западът упорства за неотложно връщане на централата под украински надзор и поддържа концепцията за оповестяването ѝ за демилитаризирана зона. Международната организация за атомна сила изиска нейна задача да бъде позволена допустимо най-скоро в централата.

" Положението е съществено, времето ни притиска ", съобщи генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси. Според него от седмици организацията се пробва да изпрати ревизионен екип в централата в Запорожие. Киев и Москва се упрекват взаимно във възпрепятстване на задачата.

" Подчертавам, че всевъзможни военни дейности, които имат и минимален капацитет да застрашат сигурността на такова нуклеарно оборудване, би трябвало да спрат неотложно. Подобни дейности могат да доведат до съществени последствия. МААЕ е подготвена да помогне за отбягване на такава ескалация на рецесията ", съобщи Рафаел Гроси.

Решението на протичащото се в Запорожие е просто - съветските сили би трябвало неотложно да се изтеглят от украинска територия, уточни американската страна и повтори поддръжката си за оповестяване на демилитаризирана зона при АЕЦ " Запорожие ".

" Отново призоваваме Русия да приключи всички военни дейности при украинските нуклеарни мощности и настояваме за връщане на цялостния надзор върху централата в Запорожие на Украйна. До нас доближават сведения за малтретиране на украинския личен състав от страна на съветските бойци. Ако това е правилно, сходно отношение е несъвместимо със седемте стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност, които Русия поддържа ", разяснява Бони Дженкинс - заместител държавен секретар по разоръжаването на Съединени американски щати.

Централата в Запорожие e под съветски надзор, само че се обслужва от украински експерти. Двама от тях споделят пред Би Би Си, че на процедура работят под дулото на оръжие, живеят в непрекъснат боязън, употребяват само съветски сим-карти, а от време на време не могат да се приберат след работа вкъщи.

Очаквано, съветският представител в Организация на обединените нации хвърли отговорността за рецесията към централата в Запорожие върху Киев и западните му съдружници и дефинира обвиняванията към Москва като " сюрреалистични ", " цинични " и " неуместни ".

" Многократно сме предупреждавали нашите западни сътрудници, че в случай че не вразумят режима в Киев, може да се стигне до чудовищни последици, които ще излязат надалеч оттатък рамките на Украйна. В момента се случва тъкмо това - нападенията против атомната електроцентрала са изправили света пред злополука, сравнима с повредата в Чернобил ",заяви Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации.

Руската администрация в Запорожие уточни, че при продължение на украинските обстрели може да последва консервация на централата и пренасочване на оставащите мощности към териториите под съветски надзор. Прогнозира още, че скоро в регионите под контрола на Киев ще зародят проблеми с електроснабдяването.

За Българска национална телевизия тематиката разяснява и украинският специалист по нуклеарна сила Григорий Плачков.

" Преди началото на войната обединената енергийна система на Украйна беше изключена от системата на Русия и Беларус и присъединена към европейската. Но техническа опция съветската система да причисли АЕЦ " Запорожие " съществува. Но имат ли задоволително пари, благоприятни условия - мъчно е да се предвижда при обстрели и развалени далекопроводи.

Реакторите в Запорожие са вид ВВЕР-1000 Ве 320, свързани са към мрежата през 1995 година Работят с уран-235 и разчитат на водно изстудяване. Загубата на изстудяване или щета на аварийните дизелови генератори са най-големите опасности.

" Моето мнение е, че целият свят се интересува да не се популяризира нуклеарен материал от Запорожката АЕЦ. Тя има шест атомни енергоблока и е най-голямата в Европа и трета в света- т.е. има огромен нуклеарен ресурс ", разяснява Григорий Плачков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР