Окръжният съд във Варна отказа да измени в по-лека мярката

...
Окръжният съд във Варна отказа да измени в по-лека мярката
Коментари Харесай

Съдът отказа по-лека мярка за неотклонение на обвинения в изнасилване и блудство на възрастна жена

Окръжният съд във Варна отхвърли да промени в по-лека мярката за неотклонение „ задържане под стража “ на 22- годишния Алекси А. Предявените против него обвинявания са за обезчестяване и  дейности на полово задоволство, осъществени на 23 януари т.г. по отношение на стара жена в село Синдел. Посегателството е осъществено посредством принуждаване със мощ и заплашване.

Предвиденото в закона наказване за всяко от двете действия е отнемане от независимост от 2 до 8 години.

В жалбата до съда отбраната на обвинения изтъна, че мярката е прекомерно тежка, поради чистото правосъдно минало на мъжа, съществуването на непрекъснат адрес, на който може да бъде открит и съдействието, което е оказал на следствието. Освен това, 22-годишния Алекси не разполагал с благоприятни условия за определяне в чужбина, с цел да избегне наказателно гонене. Не била налична и заплаха да осуети следствието, защото потърпевшата жена към този момент била разпитана. Според юриста, липсвала и заплаха той да повлияе на показанията на очевидците.

Обвиняемият изиска от съда по-лека мярка за неотклонение – „ домакински арест “.

От прокуратурата акцентираха, че мъжът не е трудово зает, а инспекция е посочила, че в Районна прокуратура по отношение на нещо има заведени 6 преписки, първата от които още през 2014 година. Тези данни подсказвали, че Алекси А. би могъл да извърши и друго закононарушение.

Като прегледа доказателствата в цялост и изслуша мненията на страните, тричленният състав на Окръжен съд - Варна реши, че законосъобразно първата инстанция е определила най- тежката мярка „ задържане под стража “. Има задоволително гласни и писмени доказателства, с цел да бъде направено обосновано съмнение за съпричастност на Алекси А. към двете закононарушения, в които е упрекнат. С този извод е изпълнено първото законово условие. Освен това и за двете закононарушения се плануват тежки санкции и се отличават с висока социална заплаха.  За съда е налице и второто условие – заплаха от осъществяване на закононарушение против правораздаването. „ Има риск 22-годишният мъж да повлияе върху потърпевшата и върху очевидците, с цел да укрие обстоятелства и условия, които имат значение за делото “, стимулира се правосъдният състав.

Поради изложените съображения, съдът не откри учредения да промени в по-лека мярката за неотклонение и удостовери задържането на Алекси А. под стража.

Определението предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР