Окръжният съд в Русе оправда бизнесмена Пламен Бобоков по обвинението

...
Окръжният съд в Русе оправда бизнесмена Пламен Бобоков по обвинението
Коментари Харесай

Съдът в Русе оправда Пламен Бобоков за незаконни ценност

Окръжният съд в Русе оправда предприемача Пламен Бобоков по обвиняването за нелегално държане на археологически обекти. Това е последното обвиняване, което бе повдигнато на Бобоков, само че делото приключи първо, въпреки и на първа инстанция. Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде оспорено пред апелативния съд във Велико Търново.

Миналата година прокуратурата разгласи, че в дома на Бобоков е открито пано с 48 стоманени върхове на стрели и копия. Според експертиза, назначена от държавното обвиняване, предметите са движими културни полезности, които подлежат на регистрация. Върховете бяха датирани като късноантични и средновековни, а заключението на специалистите бе употребявано като съображение делото против Бобоков да бъде импортирано в съда на 30 декември м.г.

В началото на процеса през март Бобоков съобщи, че това дело е " един презрян и обезверен опит на прокуратурата с каскет и нейните двама кукловоди да ни притиснат в ъгъла, да ни тероризират и да ни накарат да мълчим ".

 Върховете на стрели бяха датирани като късноантични и средновековни и имат историческа стойност. Те са достоверни, цели, относително добре непокътнати, показват от прокуратурата.
© Прокуратура на Република България

Върховете на стрели бяха датирани като късноантични и средновековни и имат историческа стойност. Те са достоверни, цели, относително добре непокътнати, показват от прокуратурата.

След днешната оправдателна присъда той уточни, че натискът над него не е спирал. " Постоянни данъчни инспекции, всевъзможни форми, четири пъти ми отхвърлят да ме пуснат да изляза в чужбина, в случай че съм се прибирал. Няма оправия, до момента в който има такива силови органи ", разяснява Бобоков пред БНР.

За, законът планува наказване отнемане от независимост до 6 година и санкция от 3000 до 15 000 лв., както и конфискация до 1/2 от имуществото.

Това не е единственото дело, което се води против Бобоков. От края на май 2020 година братята Атанас и Пламен Бобокови са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група дружно с някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души.Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения, които са имали връзки с дъщерната компания на " Монбат " - " Монбат Рисайклинг ".

Освен това през юли 2020 година Пламен Бобоков получи и обвиняване за търговия с въздействие по дело, формирано против него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са взели участие в незаконен сговор, посредством който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата обстановка в Либия и Украйна, с която предприемачът не можел да се снабди правоморено.

Освен на " Монбат ", " Приста Ойл " и обвързваните с тях компании двамата братя са притежатели и на фондация " Братя Бобокови ", която ръководи частния Нумизматичен музей в Русе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР