Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт

...
Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт
Коментари Харесай

Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Окръжният съд в Пазарджик в профил прокурора, който изготви обвинителния акт против Ахмед Муса и неговите 13 поддръжници, упрекнати в разпространение на концепциите на " Ислямска страна ", съобщи БНР.

Според магистратите основният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общественост у нас. Съдът се стимулира с изявлението на Попова пред информативен уебсайт през март 2018 година, че в случай че мюсюлманите в България доближат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

Според арбитър Кристина Пунтева има данни за преднамереност и това е съображение за отказ.

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 упрекнати желаеха анулация на направения от прокурор Недялка Попова обвинителен акт и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.
 Наградиха прокурора по делото против Ахмед Муса
Наградиха прокурора по делото против Ахмед Муса

Награди получават следовател и екип от ДАНС

Съдът би трябвало да се произнесе по настояването за преустановяване на делото. Според адвокати обаче това е малко евентуално, защото все още няма такава процедура.

Днес Попова не се яви в правосъдната зала . Обвинението беше представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Припомняме, през май тази година Недялка Попова беше наградена от основния прокурор Сотир Цацаров за образцово осъществяване на служебните й отговорности по делото с Ахмед Муса.

На 3 април 2018 година стана ясно, че е почнала инспекция поради изявление на прокурор Попова пред пловдивския уебсайт Трафикнюз, с който тя предизвестява за рискови трендове в българското общество .
 Проверяват прокурорката по делото против Ахмед Муса
Проверяват прокурорката по делото против Ахмед Муса

За коментара й пред медии, в който опълчва български жители по набожен симптом

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано изключително заседание на Висшия Мюсюлмански съвет .

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело против Ахмед Муса , който беше и един от обвинените по делото за коренен ислям против 13-те имами от Пазарджик , което стартира през 2010 година.

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна ненавист . В края на предходната година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - обвиняем за разпространяване на коренен ислям.

През декември 2017 година, окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста .

Срещу Муса бяха повдигнати обвинявания за проповядване на коренен ислям , религиозна ненавист и концепциите на " Ислямска страна " и откакто имамът прекара 3 години в ареста , неговият бранител показа записка, че неговата гаранция е платена.

Тогава, гаранцията на Муса беше избрана в размер на 7 500 лева .
 Върховен касационен съд осъди Ахмед Муса на 1 година затвор и 5000 лева санкция за проповядване на ненавист
Върховен касационен съд осъди Ахмед Муса на 1 година затвор и 5000 лева санкция за проповядване на ненавист

8-годишният правосъден развой не е дълъг, имайки поради сложността му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР