Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното заседание

...
Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното заседание
Коментари Харесай

Не тръгна делото срещу втория помощник-капитан на „Вера Су“ | Той не се е явил в съдебната зала

Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното съвещание по делото против втория помощник-капитан на „ Вера Су “ заради нередовното приканване на подсъдимия К.А., който не се яви в правосъдната зала.

Съгласно предписание на съда подсъдимият е трябвало да бъде свикан посредством назначения му длъжностен бранител. Това не е сторено, защото подсъдимият е спрял да дава отговор на телефонните номера, които дал на юриста си за връзка.

В правосъдна зала бранителят изясни, че към днешна дата е съумял да откри настоящия телефонен номер на К.А., разговарял е с него и подсъдимият е декларирал подготвеност да участва на идващото съвещание.

За да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия и призоваването му, съдът разпореди да бъде направена правосъдна поръчка по линия на интернационалното съдействие по наказателни каузи. Тъй като подсъдимият К. А. е турски жител, правосъдната поръчка ще бъде изпратена до турското министерство на правораздаването, съгласно условията на подписания сред България и Турция контракт за правна помощ по цивилен и наказателни каузи. Съдебната поръчка ще бъде изпратена посредством българското министерство на правораздаването и ще включва преведения обвинителен акт, разпореждането за предаване на съд, извадки от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на правата на подсъдимия и нуждата от персонално присъединяване, с цел да се допусне някоя от съкратените процедури.

С оглед нужния механически период за осъществяване на правосъдната поръчка съдът насрочи ново разпоредително съвещание по делото на 29 септември 2022г., като дефинира и две запаси дати през месец октомври - 21-ви и 28-ми.

К. А., родом от Истанбул, бе предаден на съда от Окръжната прокуратура през април. Той е бил на вахта в нощта на случая и ще бъде съден за нарушение на предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците – допускане засядането на транспортен съд край крайбрежията на Република България, оповестиха тогава от Апелативна прокуратура – Варна. Деянието, от което са настъпили имуществени вреди в размер на близо 6,7 милиона лв., е осъществено по несъобразителност.

Ако бъде приет за отговорен, К. А. може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период до три години. Другият обвиняем по случая, капитанът на „ Вера Су “ Х. Е., към този момент бе наказан на три години „ отнемане от независимост “, чието излежаване се отсрочи за период от пет години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР