Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното заседание

...
Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното заседание
Коментари Харесай

Фалстарт на делото срещу втория помощник-капитан на кораба „Vera Su“

Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното съвещание по дело, формирано по обвинителен акт против втория помощник-капитан на кораба „ Vera Su “ заради нередовното приканване на подсъдимия, който не се яви в правосъдната зала.
Това оповестиха от съда. Съгласно предписание на съда подсъдимият е трябвало да бъде свикан посредством назначения му длъжностен бранител. Това не е сторено, защото подсъдимият е спрял да дава отговор на телефонните номера, които дал на юриста си за връзка.
В правосъдна зала бранителят изясни, че към днешна дата е съумял да откри настоящия телефонен номер на мъжа, разговарял е с него и подсъдимият е декларирал подготвеност да участва на идващото съвещание.
За да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия и призоваването му, съдът разпореди да бъде направена правосъдна поръчка по линия на интернационалното съдействие по наказателни каузи.
Тъй като подсъдимият е турски жител, правосъдната поръчка ще бъде изпратена до турското министерство на правораздаването, съгласно условията на подписания сред България и Турция контракт за правна помощ по цивилен и наказателни каузи.
Съдебната поръчка ще бъде изпратена посредством българското министерство на правораздаването и ще включва преведения обвинителен акт, разпореждането за предаване на съд, извадки от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на правата на подсъдимия и нуждата от персонално присъединяване, с цел да се допусне някоя от съкратените процедури.
Повдигнатото на мъжа обвиняване е за това,че на 20 септември 2021 година, в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг, област Добрич и КК „ Русалка “, като вахтен помощник-капитан на транспортен съд „ Vera Su “, плаващ под панамски байрак, заспивайки, позволил да заседне кораба, като действието е осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734. 85 лв..
Според описаното в обвинителния акт, в 00.00 часа на 20 септември 2021 година вторият асистент капитан - подсъдимият, приел от капитана на кораба носенето на навигационна вахта.
В даден миг обаче той е задремал. В 04:15 часа корабът затънал в акваторията на Черно море в скали наоколо до брега сред с. Камен бряг и КК „ Русалка “. Според обвиняването, като е позволил да заспи при носенето на авигационна вахта, подсъдимият е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, според което „ Вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са виновни за сигурността на корабоплаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни когато и да е да участват физически на ходовия мостик или на място, директно обвързвано с това помещение, в резултат на което се е стигнало до засядането на кораба.
С оглед нужния механически период за осъществяване на правосъдната поръчка съдът насрочи ново разпоредително съвещание по делото на 29 септември, като дефинира и две запаси дати през октомври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР