Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд бизнесмена Тинко Д.,

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд бизнесмена Тинко Д.,
Коментари Харесай

Дадоха на съд бизнесмен, присвоил зърно за 2.5 млн. лева

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд предприемача Тинко Д., който е присвоил 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик. Зърното му било поверено да пази като притежател на зърнобаза в Провадия.

Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2,498 млн. лв., като длъжностното заграбване е в изключително огромни размери, съставлява изключително тежък случай и е осъществено като продължавано действие, акцентира прокуратурата. Престъплението (по член чл.203, ал.1, по отношение на член 201, ал.1 от НК) се санкционира с отнемане от независимост от 10 до 20 години.

През интервала от 4 юли до 3 октомври 2014 година в град Провадия и във Варна, в качеството си на длъжностно лице - ръководещ и представляващ на " Тинком Инвест " ЕООД - Варна, подсъдимият Тинко Д. присвоил зърното на 7 аграрни производители, кооперации и юридически лица. Сред пострадалите от закононарушението му прокуратурата отбелязва Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия, като учебното заведение е било насила да понижи разноските за храна и карти за пътешестване на учениците си, а образователният развой бил усложнен.

В хода на следствието несъмнено било открито, че през този интервал Тинко Д. сключил контракти със седемте ощетени производители на зърно да съхранява създадената от тях продукция в зърнобазата на компанията си в Провадия. По своята правна природа това са контракти за влог на движими движимости - зърно. По контракт предприемачът поел обвързване да съхранява, да пази с грижата на добър собственик вложеното за предпазване зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези контракти вложителите плащали заплащане за съхранението на продукцията им, разказва случая прокуратурата.

Вместо да извърши поетите отговорности с тези контракти, Тинко Д. незаконно, без знанието и единодушието на вложителите се разпоредил с създаденото от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за предпазване земеделска продукция от името на личните си компании - " Тинком инвест " ЕООД и " Агро тинком " ЕООД.

Към момента на осъществяване на присвояванията на зърното на вложителите Тинко Д. е бил обвиняем по дело за данъчно закононарушение в изключително огромни размери, по което е бил приет за отговорен.

С присвоената непозната продукция, която продал, той погасявал отговорностите на личните си компании към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, лизингови компании, разноски за превоз и вноски по заеми. Всичко това демонстрира извънредно висока степен на социална заплаха на действието и на дееца, което и обуславя квалификацията на закононарушението и като изключително тежък случай, акцентира държавното обвиняване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР