Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 39-годишен, обвиняем за

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 39-годишен, обвиняем за
Коментари Харесай

Съдят 39-годишен кранист заради смъртта на работник в Провадия

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд 39-годишен, обвинен за причиняване гибелта на служащ заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, оповестяват от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна за Moreto.net.

М.М. бил притеглен към наказателна отговорност за закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият работел като водач на лекотоварен автомобил и кранист в частна компания от 2015 година. Той имал удостоверение за дееспособност за товароподемни кранове и преносими площадки. Ежегодно, съгласно законовите разпореждания, на 39-годишния мъж бил провеждан инструктаж на работното място.

В осъществяване на трудовите си отговорности, на 2 ноември 2018 година М.М. трябвало да реализира превоз на строителни материали с лекотоварен автомобил, който разполагал с кран. Той подготвил доставката и дошъл на градежа, който се намирал в град Провадия. Част от строителните материали били разтоварени от намиращите се там служащи, а друга част трябвало да бъде разтоварена с крана.

За да разтовари един от палетите с тухли на указано от служащите място, се налагало М.М. да извърши маневра на заден ход с автокрана. Мъжът прибрал стабилизаторите на машината, известил служащите за идното придвижване на крана и почнал постепенно маневрата.

Обвиняемият обаче не прибрал стрелата на крана преди да стартира придвижването си, което било в прорез с всички правила за сигурност. По време на маневрата изпъната стрела закачила към този момент построена тухлена стена и тя паднала. Работниците, които се намирали близо, избягали от заплахата, само че един от мъжете не съумял. Тухлената стена паднала върху него, затиснала го и му предизвикала тежки контузии. Строителят умрял преди идването на медицинския екип.

Предстои делото против обвинения М.М. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, мъжът може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за интервал от една до шест години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР