Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на

...
Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на
Коментари Харесай

Бившият зам. министър Алексадър Манолев вече е обвиняем за източване на еврофондове

Окръжната прокуратура в Благоевград притегли като обвинени някогашния министър на стопанската система Александър Манолев и Ана Димитрова за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз.

Двамата са обвинени за това, че в интервала от началото на месец януари 2013 година до 14 октомври 2015 година в София, Сандански и Благоевград, в съучастничество - Манолев като подстрекател и помощник, а Ана Димитрова в качеството й на търговец - Едноличен търговец „ Агротрейд - Ана Димитрова, като причинител, са показали пред Държавен фонд „ Земеделие “ погрешни сведения в заявление за подкрепяне за създаване на жилищна постройка за посетители в местността „ Чинар куши “ и приложени към него документи. Целта била да получи фирмата „ Агротрейд - Ана Димитрова “ 391 160 лв. европейско подкрепяне.

На Александър Манолев е избрана мярка за неотклонение парична гаранция от 100 000 лева, а на Ана Димитрова - 2000 лв..

“Ана Димитрова е щерка на бавачката на децата на Манолев ”, разкри представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

От Държавен фонд " Земеделие " са изискани и получени и всички други заявки за директни заплащания от Едноличен търговец „ Агротрейд - Ана Димитрова “, финансирани със средства на Европейския съюз.

Скандалът с Манолев избухна след следствие на " Биволъ " и " Благоевград нюз ", че върху негова земя е издигната къща за посетители с европейски пари, която се употребява само за частни потребности. За парцела даже има прокаран 3 км водопровод с минерална вода. Финансирането е по Програма за развиване на селските региони и е утвърдено от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), а Манолев е бил в управителния му съвет през последните съвсем 2 година

На 13 февруари 2013 и на 25 октомври 2013 година Александър Манолев е учредил в интерес на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " право на градеж на " Жилищна постройка – къща за посетители ", басейн и ограда в личния си аграрен парцел. На 1 октомври 2011 година Манолев е дал на същата фирма собствената си земеделска земя - лозе с повърхност от 9.7 дка. " Това се случва преди Ана Димитрова да навърши пълноправие ", означи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. През август 2015 година в качеството си на шеф и представител на " Ес Ди Ес Про " ЕООД Манолев е дал и заем от 700 хиляди лева на Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова ". Установено е още, че Манолев е представлявал Едноличен търговец " Агротрейд – Ана Димитрова " като упълномощено лице при осъществената инспекция на място на осъществената инвестиция по плана, като е дал и документи, свързани с нея, изискани от специалисти при Регионален механически инспекторат-Благоевград според надзорен лист от 27 ноември 2015 година Самият Манолев е бил член на УС на фонд " Земеделие от 19 юли 2017 до 18 април 2019 година

Според разпоредбите на Програмата за развиване на селските региони получателят на финансова помощ е задължен 5 година да употребява добитите с европейски пари активи по предопределение. Ако това не се случи, разплащателната организация може да изиска връщане на към този момент изплатени суми дружно със законната рента върху тях и да приключи всички контракти, изясняват от прокуратурата.

В сряда прокуратурата претърси къщата на посетители, която се свързва с Манолев. Румяна Арнаудова съобщи, че при претърсването на къщата е открито, че тя е била почистена авансово. " Дори липсваха дисковете от видеонаблюдението ", добави тя. Имението било празно и заключено, само че полицията е успяла да влезе, тъй като предния ден някой оставил ключ в община Сандански с напътствието " апелирам, не разбивайте ". Служителите в общинската администрация обаче не помнели кой е мистериозният човек

Александър Манолев към този момент подаде оставка като зам.-министър, която бе незабавно призната от премиера Бойко Борисов. След повдигането на обвиняването той съобщи, че се радва, че делото ще стигне до съд, тъй като там ще се откри истината.

Антикорупционната комисия ревизира Александър Манолев за спор на ползи.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР