Окръжната прокуратура в Благоевград е открила данни за извършени престъпления

...
Окръжната прокуратура в Благоевград е открила данни за извършени престъпления
Коментари Харесай

След тв разследване: прокуратурата разследва Атанас Камбитов от Благоевград

Окръжната прокуратура в Благоевград е разкрила данни за осъществени закононарушения по работа от някогашния кмет Атанас Камбитов. Преписката към този момент е препратена към Специализираната прокуратура (кметовете са подсъдни там след последните промени на Наказателно-процесуален кодекс от 2017 година, б.р.).

Това заяви бТВ, която излъчи свое следствие - за какво от години в благоевградския плувен комплекс няма минерална вода, макар че за прокарването и са изхарчени 400 хиляди лв. общински пари?

Камбитов е някогашен знаков и различим ГЕРБ-ер, който след това се вля в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България ".

А материалът на бТВ се споделяше "Водопровод за минерална вода в Благоевград зарежда хотели на общински съветници, вместо общинския басейн " и бе излъчен на 27 октомври 2019 година

Днес медията напомни: преди четири години община Благоевград взема решение да трансформира града в СПА дестинация. Това си желание го разказва в общинската стратегия за развиване.

Изготвя план за създаване на тръбопровод, с който минералната вода да бъде отведена до новия съвременен плувен комплекс- за къпане и за затопляне на водата в басейна. А с цел да има полза и за общината, се подписва публично-частно партньорство с хотел, който също да употребява минерална вода.

Водата потегля покрай центъра на града, а по водопровода продължава към частния хотел. Е, инцидентно - тръбата, която би трябвало да я води до общинския басейн, още не е обвързвана.

За да приключи цикълът, би трябвало да се изградят две отклонения, към басейна и към хотела. Това към общинския басейн към момента е мираж.

Именно тогава ръководителят на общинския съвет пуска сигнал в прокуратурата против кмета на града по това време Камбитов, напомни бТВ.

"Не е предпазен публичният интерес, главният въпрос, който ме предизвика, е тъкмо това. Захранен е хотелът, към този момент се употребява минералната вода, само че в общинската част няма още, публичният интерес не е предпазен “, споделя пред малкия екран Андон Тодоров, ръководител на ОбС-Благоевград.

Гостите на хотела от дълго време употребяват минерална вода в басейна му и в СПА центъра, сподели още медията.

Обаче...

"Договорът е изработен в съответствие 51 към 49 %. Макар че аз употребявам 4 пъти помалко вода, заплащам 51 % и нещо извънредно значимо, от деня първи -тези уреди стават общински. Договорът е изпълнен, съвършен и аз си извършвам отговорностите по контракт по този начин, както за стопанисване на водата, по този начин, както и за възнаграждение на количествата, които употребявам “, твърди пък притежателят на хотела Румен Калайджиев.

Хотелиерът добавя:

"На база водомер платих 14 500 лв., макар пандемията и това, че съвсем цялата година не сме работили, това е единствено към община Благоевград. Отделно към ВиК, където таксите са малко по-големи, се заплаща ежемесечно и сумата е по-голяма. “

"Договорът с „ Езерец “ е закономерен и само и единствено в интерес на Общината или, другояче казано, ползата на общината е предпазен на 100%. „ Езерец “ заплаща съвсем 60% от цената на водопровода, а употребява 25 % от дебита.

Общината заплаща 40%, а употребява 75% от дебита “, се споделя в позиция на някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов.

Медията оповестява още, че окръжният прокурор изпраща преписката на профилираната прокуратура поради данни за закононарушение по работа от страна на кмета и заместника му по това време.

Освен това съгласно общинаря Андон Тодоров, договорът за публично-частно партньорство е подписан при анулиран закон.

Оказва се обаче, че самият Тодоров е един от общинските съветници, дали своят вот „ за “ създаване на водопровода.

"От общинска администрация ни беше обяснявано, че надали не, в случай че ние не гласуваме за този водопровод, ние сме срещу децата, пречим за развиването на спорта, на плуването, изработен е към този момент този общински басейн, толкоз средства към този момент са хвърлени това да се построи “, спомня си ръководителят на ОбС- Благоевград.

Единственият, който още тогава е бил срещу е различен някогашен консултант - Георги Васев. Основният му претекст е подозрението, че водата ще бъде задоволителна за зареждане на обектите.

"Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на настоящия кмет, само че тогавашният кмет примерно има някакво пояснение, че обектът нямаше позволение за прилагане все още за взимане на решение за одобряване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, тъй като не знам “, споделя Васев.

Бившият кмет Камбитов не довършил концепцията си с претекст, че не му е стигнало времето. Водопроводът получил позволение единствено месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов.

През идващите две години обстановката остава непроменена. Управителят на "Спортни парцели " към общината изяснява това с терзания, че обектът може да изгуби гаранцията си.

"Първо би трябвало да се извърши разбор на тръбите, които са заложени в подовото отопление, дали може тази вода да мине през тях и да ги повреди.

Когато забиеш един гвоздей в една постройка - направиш отвор, гаранцията пада. Аако е 21 години гаранцията, какво вършим? Ако вие сте тука и вашето дете е тука, ще кажете: „ Ааа, не дръзвам по този начин “, споделя Валери Миков, шеф на "Спортни парцели " в Община Благоевград.

"Двама кметове, и двамата имаха опция по близо две години да го създадат и не го направиха “, отбелязва ръководителят на общинския съвет Андон Тодоров.

„ Ако аз го върша - мисля - не повече от една седмица! И освен за душовете - за душовете ще ви я вкарам за един ден “, споделя пък притежателят на хотела Румен Калайджиев.

А през това време неусвоената минерална вода изтича в канализацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР