Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо

...
Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо
Коментари Харесай

Подпукаха пияния кантонер, заради който влак уби мъж край Асеновград

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на К.М., на 60 година, за това, че на 12 ноември 2019 г.в Асеновград, към 6,50 часа, като надзирател на жп прелез в междугарието Крумово – Асеновград, нарушил разпоредбите за употреба на оборудванията, като не спрял придвижването на пътни транспортни средства през прелеза.

Кантонерът не е спуснал бариерите 5 минути преди прекосяването на влака и по несъобразителност, в изискванията на без значение съпричиняване с И.Г., предизвикал гибелта на М.Г., на 30 година, и междинни телесни повреди на още двама души. Кантонерът е бил пийнал с 2,61 промила алкохол в кръвта.

Обвинен е и И.Г., на 33 година, за това, че при ръководство на лек автомобил „ Опел Астра “ при доближаване на същото междугарие, нарушил разпоредбите за придвижване и при доближаване към жп прелез не се движел със скорост, която да му разреши при нужда да спре и да се убеди, че не доближава трен и прекосяването е безвредно, като по несъобразителност, в изискванията на без значение съпричиняване с К.М., предизвикал гибелта на М.Г., на 30 година, и две междинни телесни повреди на други двама.

По делото е открито, че във съдбовния ден обвиненият И.Г. и неговият брат М.Г., тръгнали от с. Караджово с лек автомобил „ Опел Астра “, към Асеновград, където работели. М.Г. бил на седалката до лидера. По пътя И.Г. спрял в село Болярци, където взел братовчед им Г.Т. Той седнал зад водача и траяли към Асеновград.

Междувременно в 6,32 ч., от жп гара Пловдив към жп гара Асеновград потеглил пътнически трен. Дежурният началник на придвижването уведомил с телефонограма пазачите на прелезите по пътя за заминаването на мотрисата. Обвиняемият К.М. бил дежурен прелезопазач на км 8+830. Той получил телефонограмата, записал я в дневника, само че заради използването на алкохол се залисал и не спуснал бариерата. Влакът се доближил към междугарието и се движел със скорост от 77 км/ч.

Машинистът подал нескончаем звуков сигнал, като на десетина метра видял, че бариерите на жп прелеза не били спуснати, а пазачът бил на открито. Той забелязал и приближаващия се лек автомобил и незабавно натиснал електрическата спирачка, само че заради тежестта на композицията, същата не можела да спре на по-малко от 150 метра от момента на задействане на спирачката, съгласно автотехническата експертиза.

През това време лекият автомобил доближил към прелеза, като макар вдигнатите бариери, лидерът не спрял,за да се убеди за приближаването на трен и последвал удар сред предната част на автомобила и предната лява част на мотрисата. Колата се завъртяла и се блъснала в стената на прелезопазачницата.

При ударите били ранени лидерът на автомобила И.Г., брат му М.Г. и техния братовчед Г.Т. Те били откарани в болничното заведение, като на 17 ноември 2019 година М.Г. е умрял от пострадванията си – тежка черепно-мозъчна контузия. И.Г. и Г.Т. получили междинни телесни повреди.

По делото е открито, че машинистът е спазил разпоредбите за придвижване, като даже и да е бил подхванал екстрено прекъсване, нямало по какъв начин да предотврати удара.

Обвиняемият И.Г. управлявал автомобила с 60 км/ч, като не се е съобразил с предупредителните табели за доближаване към жп прелез и не понижил скоростта до 40 км/ч,, с цел да спре безвредно. Изготвена е химическа експертиза, съгласно която обвиненият К.М. е бил с съществуване на алкохол в кръвта от 2,61 на хиляда.

По делото са разпитани очевидци, конфискувани материални доказателства, осъществени експертизи и други

Наказанието, планувано в закона, за закононарушението, в което са упрекнати двамата, е от 3 до 15 година „ отнемане от независимост “.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР