Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда

...
Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Съдят млад шофьор, причинил смъртта на 80-годишна спътничка в катастрофа между Монтана и Враца

Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Р. Р. (23 г.) за осъществено от него закононарушение по превоза, довело до гибелта на пасажер в управлявания от него автомобил – по член 343, алинея 1, вр. член 342, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Обвиняемият е дееспособен лидер на МПС. На 08.11.2017 година младият мъж потеглил с автомобила си „ Рено “ от Видин за Враца. Заедно с него в колата се возили пътничките Ц. В. и Ц. П.
Около 9.40 часа лидерът навлязъл и се движел по околовръстния път на Монтана. Имало лека мъгла, валял слаб дъжд, пътното платно било мокро. Въпреки неподходящите пътни условия и иден десен завой, Р. управлявал с прекомерно висока скорост - над 120 км/ч, при позволената в този пътен сектор до 90 км/ч. Вследствие на това той изгубил надзор над ръководеното моторно транспортно сходство, автомобилът поднесъл вдясно и напуснал пътното платно. Последвал удар в крайпътния бетонен отводнителен канал. Движейки се по затревения сектор, колата няколко пъти се блъснала в земната повърхнина и дефинитивно спряла в крайпътната мантинела.
В резултат на зародилото ПТП автомобилът получил мощни деформации, а пътуващите в него понесли травматични увреждания. Най-тежко потърпевша пътуващата на задната седалка Ц. П. на 80 година След произшествието обвиненият подхванал дейностите по оказване на помощ на старата жена. Бил подаден сигнал на телефон за незабавни повиквания 112. На място пристигнали органите на Министерство на вътрешните работи и лекарски екип. Пострадалата била превозена в болнично заведение, където, макар оказаната здравна помощ, умряла.
Според осъществената в хода на досъдебното произвеждане съдебномедицинска експертиза, непосредствената причина за гибелта на П. е травматичен потрес с остра вътрешна кръвозагуба, развил се въз основата на тежката множествена контузия - гръдно-коремна, на главата и на долните крака, както и двустранен хемопневмоторакс.
От заключението на автотехническата експертиза е видно, че причина за произшествието е ръководството на автомобила с превишената скорост от над 120 км/ч и несъобразяване с усложнената пътна конюнктура. Ниската подготовка на лидера и дребен шофьорски опит довели до неправилна оценка на пътната обстановка и до рисково държание на пътя.
Предстои наказателното произвеждане против Р. Р. да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР