Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Хасан С. Той

...
Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Хасан С. Той
Коментари Харесай

Съдят мъж, убил овчар на пътя

Окръжна прокуратура – Бургас съобщи на съд Хасан С. Той е упрекнат за това, че на 10.08.2016 година на общински път, в посока с. Листец, общ. Руен, обл. Бургас, при ръководство на лек автомобил нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата вследствие на което предизвикал гибелта на 46-годишен мъж от с.Листец Общ.Руен – закононарушение по чл.343, ал.1, б.„ в “, предл. първо, вр. чл.342, ал.1 от Наказателен кодекс., оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Пострадалият работил като пастир и пасял стадо от към 260 овце. Около 18.00 ч. на горепосочената дата той дружно със стадото се намирали в землището на с.Листец., в районна на общинския път. В инструкции регион стадото животни пасяло от едната страна на пътя – дясна, гледано при придвижване от с. Листец, а овчарят на стадото – се намирал от лявата страна на пътя, гледано от същата посока. В посоченото време – към 18.00часа – потърпевшият почивал, като бил лежащ след левия прием на пътя. Стадото животни, което било от другата страна на пътя, било разпръснато на две елементи, едната от които в непосредствена непосредственост до пътя, а другата по-навътре в изоставена равнища – пасбище.

По същото време от с. Листец за с. Люляково с автомобил тръгнал обвиненият Хасан С.. Движейки се от с. Листец, обвиненият наближил региона където от дясна страна на пътя, по посока на придвижването му се намирало стадото животни, а от лява – техният овчар – потърпевшият по делото. Когато бил на разстояние от 20 метра от мястото където в дясно от пътното платно се намирали животните, обвиненият имал добра справедлива видимост към тази част от стадото, която се намирала в непосредствена непосредственост до пътното платно. Въпреки това същият не ги забелязал, т.к. не следил непрекъснато пътната конюнктура, а бил заплеснат.

Когато напълно наближил региона, където от дясно на платното за придвижване и десния прием, три животни минали тревистата растителност и навлезли в банкета. В момента, в който животните се появили иззад тревистата растителност на банкета, били видяни от обвинения, като в този миг същият бил на разстояние 2-3 метра от тях, измерено по права линия. Появата на животните в непосредствена непосредственост до автомобила стресирала обвинения, който реагирал непринудено, като вместо да задейства спирачния педал и да предприеме понижаване на скоростта и прекъсване, поради положението си на стрес и суматоха, завил внезапно на ляво, за да избегне и да се отдалечи от животните. В реалност такава нужда (от отбягване на животните) въобще не е била налице, тъй като на дребното разстояние – 2-3 метра, от което обвиненият възприел появяването на животните директно от дясно на платното за придвижване, същият би ги подминал за нищожно време от 0,08-0,12 секунди, за което време би минал въпросните 2-3 метра, като за същото време животните биха се преместили единствено с няколко сантиметра – 4-5 см., което въобще не би съставлявало спънка обвиненият да продължи праволинейното си придвижване по пътя, с управлявания от него автомобил. Предприемайки маневра обвързвана с внезапно отклонение на ляво, обвиненият изгубил контрола върху управлявания от него автомобил. Платното за придвижване било свободно от други участници в придвижването – насрещно или попътно движещи се и за обвинения нямало никаква спънка даже и откакто е избрал непозволена маневра, обвързвана с отклонение на ляво, да остане с автомобила върху платното за придвижване, в който случай не би настъпил никакъв обществено-опасен резултат. Вместо това, обвиненият изгубил контрола върху автомобила, не съумял да задържи същия в границите на платното за придвижване, излязъл от същото на ляво (по посока на придвижването си), като навлязъл в левия прием, а по-късно и в терена след него, където на разстояние 1,20-1,30 метра от платното за придвижване, се намирал, в легнало състояние, потърпевшият. Последният, чувайки шума от приближаващия автомобил, леко се надигнал, при което последвал удар сред главата на потърпевшия и предната ризница с регистрационната табела на автомобила, което довело до гибелта на пастира.

Окръжен съд – Бургас е насрочил съвещанието си за 10.09.2019 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР