Окръжен съд-Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура-Монтана и защитата на

Окръжен съд-Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура-Монтана и защитата на ...

Съдът реши: 2 години и половина затвор за мъж, пребил и ограбил пенсионер в Монтанско

Окръжен съд-Монтана одобри споразумение между Окръжна прокуратура-Монтана и защитата на обвиняемия В. П. В. за побой и грабеж на самотен възрастен мъж, но завиши предварително договореното наказание от 1 година „Лишаване от свобода“ на 2 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“.През нощта на 1 срещу 2 май 2021 г. В. П. В. влязъл в къщата на 80-годишния вдовец И. Б. С. в село Замфирово, община Берковица, като употребил за това сила - блъснал го на земята и му нанесъл удари с метална тръба. След това го вкарал в къщата, завързал го за леглото и продължил да го души и бие с метална маша и бастун до 4 часа призори като го заплашвал с думите „Давай парите“, „Казвай къде са!“, „Ще те дотрепя!“. След като пенсионерът му посочил къде е скрил парите си - 1000 лева, В. П. В. ги взел и си тръгнал като на излизане по молба на възрастния мъж да му остави поне пари за хляб, му хвърлил 50 лева. Още същият ден В. П. В. е бил задържан от служители на МВР, а на И. Б. С. е оказана медицинска помощ след нанесения побой и причинената му средна телесна повреда - счупване на дясна предмишница.
С оглед на високата обществена опасност на престъплението - грабеж на голяма сума пари и многочасов побой на възрастен мъж, Окръжен съд отказа да одобри като противоречащо на закона и явно несправедливо предварително постигнатото споразумение между защитата на подсъдимия и прокуратурата за 1 година „Лишаване от свобода“ и го завиши на 2 години и 6 месеца затвор.
Пред съда 31-годишният В. П. В., с начално образование, безработен и осъждан, се призна за виновен и заяви , че доброволно подписва коригираното споразумение за 2 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно за грабежа и 6 месеца затвор за влизане в чуждо жилище нощем със сила. Съдът наложи на В. П. В. едно общо, най-тежкото наказание - 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим.
Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

*Снимката е илюстративна

Източник: bulnews.bg