Окръжен съд-Кюстендил насрочи разпоредително заседание по делото, известно като „Дупнишка

...
Окръжен съд-Кюстендил насрочи разпоредително заседание по делото, известно като „Дупнишка
Коментари Харесай

Вдовицата на самоубилия се шеф на Дупнишката популярна каса го загази здраво

Окръжен съд-Кюстендил насрочи разпоредително съвещание по делото, известно като „ Дупнишка известна каса “, откакто Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда Обвинителен акт против Ивона Близнакова, брачната половинка на умрелия ръководител на „ Дупнишка известна каса “ – Георги Близнаков, написа dennews.bg.

Съдия Надя Георгиева насрочи разпоредителното съвещание за 17, 18 и 19 март, от 10 часа в Съдебната палата в Кюстендил, като дефинира и по три аварийни дати за месеците април (19, 20, 21.04), май (17, 18 и 19.05), юни (14, 15 и 16.06 ) и юли (12, 13 и 14.07), за които дата и час да се призоват страните по делото.

Срещу подсъдимата са повдигнатите и предявени обвинявания за следните закононарушения:

1/ По член 252, ал.2 (причинени другиму обилни вреди), вр. с алинея 1 (извършвал по занимание банкови сделки), вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс, за което са планувани санкции: отнемане от независимост от 5 до 10 години и санкция от 5 000 лева до 10 000 лева, както и конфискация на част или на цялото имущество на дееца;

2/ По чл.253, ал.5 (имуществото е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък) вр. с ал.4, вр. с ал.3, т.1 и т. 2 - т.нар, „ изпиране на пари ", за което са планувани санкции: отнемане от независимост от 5 до 15 години, санкция от 10 000 лева до 30 000 лева и отнемане от права по чл.37, алинея 1 т.6 и т.7 от Наказателен кодекс и

З/ По чл.255, ал.3 ( данъчни отговорности в изключително огромни размери) вр. с алинея 1 (избегнал определяне и заплащане на данъчни задължения), т.2 (потвърдил неистина) вр. с чл.26, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от Наказателен кодекс -т.нар. „ отбягване определяне или заплащане на данъчни отговорности ", за което са планувани санкции отнемане от независимост от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Пострадалите, съгласно обвинителния акт, от първото закононарушение са 222 души. Те ще се призоват за разпоредителното съвещание през месец март и аварийните му дати, като се подредят в листата по азбучен ред и се разделят по еднакъв брой, от по 74 лица за всяка от трите дати през посочените месеци.

Явяването на потърпевшите физически лица на разпоредително съвещание не е наложително.

Предвид епидемиологичната конюнктура в страната, съдът предлага на потърпевшите, при предпочитание да упражнят правата си по чл.247б, алинея 3 и ал.4 от НПК- да създадат документално своите претенции за конституиране като цивилен просител и частен обвинител, в 7- дневен период от съобщаването им за насрочване на разпоредителното съвещание. Съдът коментира на потърпевшите, че цивилен иск могат да предявят и пред цивилен съд.

При съществуване на епидемиологична конюнктура в страната от COVID- 19 на датите, избрани за осъществяване на откритите правосъдни съвещания, за обезпечаване на ограничения за сигурност в правосъдната зала на Окръжен съд – Кюстендил, потърпевшите ще бъдат допускани поредно, един след различен, като броят им в правосъдна зала и палата следва да не надвишава 5 лица, а в правосъдна зала следва да участват до 15 лица.

Съдът указва на подсъдимата, че присъединяване й по делото е наложително, като при несъблюдение на това обвързване без уважителна причина, взетата й мярка за неотклонение – „ парична гаранция “ може да бъде променена в по- тежка, като се отнеме в интерес на страната импортираната парична гаранция или й се наложи санкция до 1 000 лева

Окръжен съд – Кюстендил указва на подсъдимата, прокуратурата, отбраната и потърпевшите, че след привършване на разпоредителното съвещание и при вероятно насрочване на делото в правосъдно съвещание, горепосочените аварийни дати ще се смятат за дати за разглеждане на правосъдни съвещания.

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на арбитър Надя Георгиева, по време на разпоредително съвещание на 28.10.2019 година, приключи наказателното произвеждане по отношение на шеф на „ Дупнишката известна каса “ Георги Близнаков, заради неговата гибел. Припомняме, че той се хвърли от седмия етаж на блок в Благоевград на 23 септември 2019 година

Съдът приключи правосъдното произвеждане по отношение на неговата брачна половинка Ивона Близнакова и върна делото на прокуратурата, заради нередовности в обвинителния акт. Над 1 година по-късно от прокуратурата внесоха още веднъж обвинителен акт против Ивона Близнакова и съдът насрочи разпоредително съвещание по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР