Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение задържане под

...
Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

Още един мъж отива в ареста по обвинение в контрабанда на близо 400 кг хероин

 Окръжен съд – Варна дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “ на 44-годишния Бисер Ал. Той е притеглен като обвинен за това, че като помощник съзнателно улеснил турския жител Мурат К. - притежател на комерсиално сдружение и Светослав Ф. - чиновник от митническо бюро в Търговище да  пренесат през границата на страната 399 520,2 грама хероин, оповестиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че съгласно обвиняването високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката било иранско сдружение. При инспекция на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори разкрили 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

Престъплението е тежко съзнателно и за него Наказателен кодекс планува наказване " отнемане от независимост “ от 10 до 15 години и санкция от 100 000 до 200 000 лв..

Държавното обвиняване изиска установяване на най- тежката мярка за неотклонение, защото Бисер Ал. се явявал най- близкия другар и контакт в България на евентуалния основен уредник на закононарушението, който е разгласен за интернационално търсене. Освен това 44-годишният мъж имало риск да се укрие и да извърши закононарушение, защото поддържало тесни контакти с турски жители и в случай че напусне страната в посока Турция екстрадицията му би била невъзможна. Освен това дейностите му били спорни, с оглед препятстване на следствието.  

Варненският областен съд, като прегледа събраните досега доказателства – свидетелски показания, протоколи за оглед, претършуване и изземване, фирмени документи, информация от мобилни оператори, резултати от СРС и други, реши че може да се направи обосновано съмнение за съпричастност на Бисер Ал. към повдигнатото обвиняване. За съда бяха налице и другите законови изисквания  - заплаха лицето да се укрие или да извърши закононарушение, заради което дефинира на Бисер Ал. мярка за неотклонение " задържане под стража “.

Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР